Problemi oko vlasništva nad GTE Velika Ciglena

Autor: N.D. Objavljeno: 14.06.2021. 🕜 10:27 Lokacija: Zagreb

Dragan Jurilj uz pomoć Trgovačkog suda razvlastio turskog investitora

Oko prve hrvatske geotermalne elektrane GTE Velika Ciglena, koja je u radu od 2019. prilično se uskuhalo. Početkom studenog turski investitor u elektranu BLT investitora Muharrema Balata upozorio je premijera i hrvatske institucije o poteškoćama s vlasništvom nad elektranom te su čak najavili pokretanje arbitraže, što bi poslalo lošu poruku investitorima oko ulaganja u Hrvatskoj, piše Telegram

Novac kao motiv

Naime, u pozadini je dakako - novac: 2019. GTE Ciglena uprihodila je od poticaja 102 mil. kn, a lani 120 mil. kn, a turski BLT krivnju svaljuje na partnera u poslu, tvrtku Geothermal Solutions Dragana Jurilja, koji drži 20% udjela u energani, dok BLT drži 80% temeljnog kapitala, kupnjom tvrtke Geoen od Željka Jurilja. Čak 325 mil. kn kapitala za izradnju Velike Ciglene u tvrtku MB Geothermal dali su Turci, koji inače imaju pet geotermalki u Turskoj. Ugovor s HROTE-om za poticaje 2012. potpisala je tvrtka Geoen, a problemi počinju 2017. 

Tada je Željko Jurilj od Trgovačkog suda zatražio da se njegova odluka o prodaji udjela u Geoenu tvrtki BLT proglasi ništetnom, a tvrdio je da u vrijeme sklapanja ugovora nije imao stvarnu poslovnu sposobnost "valjano izraziti svoju volju i shvatiti posljedice očitovanja volje". Sud mu nije udovoljio na prvom stupnju, ali pokušaji izbacivanja BLT-a su otišli dalje kroz sazivanje skupštine tvrtke u lipnju 2020. na kojoj su razvlastili turske suvlasnike i promijenili društveni ugovor kako se ne bi mogli vratiti u upravljačku strukturu. 

Trgovački sud na potezu

Dragan Jurilj za Telegram kaže da su turski suvlasnici kreditno opteretili tvrtku, a BLT kaže da su uložili 53,8 mil. eura u skladu s društvenim ugovorom, a najbolji dokaz je da elektrana radi. BLT kaže da je skupština na kojoj su smijenjeni bila sazvana nelegalno, a Geoen je kroz zadužnici Geothermal Solutions iz tvrtke navodno već izvukao 80 mil. kn. Slučaj je na Državnom odvjetništvu, a Visoki trgovački sud je donio privremenu mjeru kojom se zabranjuju odluke sa kontroverzne skupštine iz lipnja 2020. 

Jurilj je opet na neobičan način sazvao skupštinu, opet briše Turke i uspjeva dobiti da Trgovački sud (usprkos sudskoj presudi odnosno privremenoj mjeri) briše BLT kao člana društva Geoen. Turski investitor je digao kaznenu prijavu još prije godinu dana Županijskom državnom odvjetništvu koje reagira temeljem međusobnih kaznenih prijava i "provodi izvide", a priča će dobiti novi sudski pravorijek. 

TAGOVI