Srbija: ugovori za sufinanciranje sunčanih elektrana

Autor: B.O. Objavljeno: 08.11.2021. 🕜 09:55 Lokacija: Beograd (Srbija)

Nema razloga da ne iskoristimo ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlji, kaže Zorana Mihajlović

Gradonačelnicima i načelnicima 37 gradova i općina u Srbiji prošli tjedan u Beogradu uručeni su ugovori o sufinanciranju ugradnje fotonaponskih modula u kućanstvima. 

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je istaknula kako su ciljevi poticanja postavljanja sunčanih elektrana smanjenje potrošnje energije na državnoj razini, niži računi za kućanstva i zdraviji okoliš. 

"Mi smo ovim projektom postavljanja solarnih modula i zamjene stolarije pokrenuli najveći postupak koji predstavlja zdraviju, održiviju i zelenu energetiku i Srbiju. To će u potpunosti promijeniti sliku Srbije u nadolazećim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uvjete za zajedničku provedbu ovog projekta i pokazale svijest kako neke stvari moramo mijenjati. Nema razloga da ne iskoristimo ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlji te omogućimo svim građankama i građanima Srbije postavljanje solarnih modula. Nastavit ćemo subvencioniranje postavljanja solarnih modula i zamjenu stolarije i u narednim godinama, a cilj je da sva kućanstva u Srbiji dobiju tu mogućnost", rekla je. 

Ona je dodala kako je za ugradnju sunčanih elektrana nekad bilo potrebno čekati i više od godinu dana jer se za to prikupljao veliki broj dozvola i dokumenata. Sada je taj postupak maksimalno pojednostavljen te je sve moguće napraviti gotovo u jednom koraku.

 

Smanjenje troškova 

Predrag Matić, direktor Direkcije za investicije Elektrodistribucije Srbije, rekao je kako je EDS spreman za provedbu tog projekta, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije. "Nadam se da će se što više potrošača odlučiti za stjecanje statusa kupca-proizvođača. Mi smo potpuno spremni za ovaj izazov, pojednostavljena je procedura i svi uvjeti su javno dostupni", rekao je. 

"Drago mi je da smo dio ovog pionirskog projekta, i siguran sam kako će on pridonijeti poboljšanju ekološke slike, a da će građani imati najveće koristi", rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka. 

"Zadovoljstvo mi je što je općina Bojnik uspjela ispuniti uvjete za ovaj projekt koji će našim građanima omogućiti značajno smanjenje troškova", izjavio je Nenad Nenadović, predsjednik te općine.

TAGOVI