Jedan korak do priključenja na mrežu

Autor: B.O. Objavljeno: 27.08.2021. 🕜 10:55 Lokacija: Beograd (Srbija)

Novom uredbom jednostavnije do sunčanih elektrana u Srbiji

Na ovotjednoj sjednici Vlade Srbije usvojena je Uredba o kriterijima, uvjetima i načinu obračuna potraživanja i obveza između kupaca-proizvođača i opskrbljivača. Tako je primjetno pojednostavljen postupak prema kojem građani mogu postati kupci-proizvođači. 

Sada građani u jednom koraku mogu nabaviti solarne module, dok je ranije bilo potrebno ispuniti niz administrativnih procedura, a postupak je trajao i dulje od šest mjeseci. 

Novom uredbom je omogućeno da nema kontakta s državnom administracijom te da nisu potrebni lokacijski uvjeti, rješenje o građevinskoj dozvoli, odobrenje o instalaciji i probni rad, javlja Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije. Jedini korak koji sukladno ovoj uredbi građani trebaju napraviti poslije kupnje i ugradnje sunčane elektrane jest obratiti se distributeru nakon čega će biti priključeni na mrežu. 

Tada će svi kupci-proizvođači dobiti dvosmjerno brojilo, što znači da svu proizvedenu električnu energiju predaju mreži, a na kraju mjeseca se utvrđuje razlika. Ako su proizveli više nego što su potrošili, onda tu količinu prebacuju za sljedeći mjesec, objašnjavaju u tome ministarstvu.

TAGOVI