Slijedom objavljenog Javnog poziva za energetsku obnovu obiteljskih kuća Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU), Labin je ovaj tjedan raspisao Javni poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima

Zahvaljujući tom javnom pozivu, dodijelit će se bespovratna financijska sredstva za sufinanciranje izrade glavnog elektrotehničkog projekta sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima, za vlastitu potrošnju, u mrežnom radu, na krovove obiteljskih kuća na području grada Labina. 

Cilj projekta je povećanje korištenja obnovljivih izvora, uštede u potrošnji električne energije po kućanstvu te smanjenje emisije CO2.

 

Bespovratne subvencije 

Financijska sredstva za realizaciju tog javnog poziva osigurana su u proračunu Upravnog odjela za gospodarstvo i projekte Europske unije Grada Labina u Programu Poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u iznosu od 60 tisuća kuna. 

"Planira se odobrenje do 30 bespovratnih subvencija za izradu glavnog projekta u 2021. godini. Rok za podnošenje zahtjeva je do 1. prosinca 2021. godine. Pravo na bespovratna financijska sredstva imaju fizičke osobe, vlasnici postojećih obiteljskih kuća, s prebivalištem na području grada Labina. Poziv se neizravno veže na otvoreni Javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost putem kojeg se sufinancira ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora. Budući da je pri prijavi obvezno imati gotovu projektnu dokumentaciju, Grad Labin sufinancira građanima izradu elektrotehničkog projekta", objavljeno je na stranicama Grada Labina.