Sve više sunčanih elektrana na križevačkim krovovima

Autor: B.O. Objavljeno: 13.09.2021. 🕜 08:51 Lokacija: Križevci

Sufinanciranje postavljanja sunčanih elektrana na obiteljske kuće

Grad Križevci je prošle godine krenuo s poticanjem građana na postavljanje sunčanih elektrana na krovove svojih obiteljskih kuća kroz program sufinanciranja. Prošle godine bilo je samo troje korisnika, a ove godine ih je 11. S njima je gradonačelnik Križevaca Mario Rajn koncem proteklog tjedna potpisao ugovore o sufinanciranju korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju. 

Svi korisnici ostvarili su pravo na najveći iznos potpore – 20 tisuća kuna, te su prilikom potpisivanja ugovora istaknuli zadovoljstvo provedbom ovog programa kojim će pokriti dio troškova gradnje sunčane elektrane. 

Korisnici su dodali kako su pratili projekt Križevačkih sunčanih krovova i prošlogodišnje potpore za sufinanciranje projektne dokumentacije, ali i gradnje sunčane elektrane, što ih je potaknulo da i oni počnu koristiti besplatnu Sunčevu energiju za proizvodnju električne energije, čime će u konačnici ostvariti značajne uštede, a ulaganje će se isplatiti već kroz nekoliko godina.

 

Javni poziv 

Križevački gradonačelnik je još jednom naglasio kako je cilj grada postati energetski neovisan do 2030. godine i kako je bitno na to poticati građane. A najbolji način za to je upravo pružanjem financijske podrške. 

Grad Križevci je Javni poziv za sufinanciranje izgradnje sunčane elektrane za proizvodnju električne energije u kućanstvima objavio početkom kolovoza, a njemu je prethodio poziv za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije odnosno izradu glavnog projekta sunčane elektrane putem kojeg je ove godine potporu ostvarilo čak 17 sugrađana, dok ih je godinu prije bilo samo dvoje. Sve ovo pokazuje da su Križevčanke i Križevčani shvatili prednosti korištenja obnovljivih izvora te se sve više odlučuju na izgradnju sunčanih elektrana na krovove svojih obiteljskih kuća, objavljeno je na stranicama Grada Križevaca

Potpisivanju ugovora, uz gradonačelnika Marija Rajna, prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško te upraviteljica energetske zadruge KLIK Sanela Mikulčić Šantić.

TAGOVI