HE Zvornik obara rekorde u proizvodnji

Autor: B.O. Objavljeno: 10.09.2021. 🕜 09:44 Lokacija: Beograd (Srbija)

Uspješnom revitalizacijom do učinkovite proizvodnje zelene energije

Revitalizacija Hidroelektrane (HE) Zvornik završena je na vrijeme, učinkovito i točno, istaknula je Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica energetike i rudarstva tijekom ovotjednog posjeta toj prvoj elektrani na Drini. Ona je HE Zvornik obišla s Klausom Muellerom, regionalnim direktorom njemačke Kreditne banke za obnovu (KfW) za jugoistočnu Europu. 

"Bitno je ne samo postojanje ove hidroelektrane, već i sve ono što je Elektroprivreda Srbije sa svojim partnerima napravila kako bi joj se produljio vijek za još 40 godina, povećali kapaciteti i proizvodnja", rekla je. 

"S KfW-om surađujemo od 2001. i vrijednost zajedničkih projekata u energetici je gotovo 1,5 milijardi eura. Bitna je i uloga Elektroprivrede Srbije. EPS je jedna ozbiljna kompanija pred kojom su veliki izazovi. S druge strane, EPS je kompanija koja se može nositi s tim izazovima i može mnogo ulagati i utjecati na to da Srbija u nadolazećim desetljećima ima dominantnu proizvodnju zelene energije", dodala je.

 

Snaga i učinkovitost 

Vladimir Marković, pomoćnik direktora EPS-a i direktor Sektora za ključne ulagačke projekte, rekao je da je u revitalizaciju sva četiri agregata HE Zvornik EPS uložio približno 65 milijuna eura iz kredita KfW banke. 

"Ovo je zaista primjer dobre prakse. Za četiri godine podigli smo snagu, učinkovitost i pouzdanost", izjavio je. 

Snaga HE Zvornik, izvijestio je EPS, povećana je za dodatnih 30 posto, s 92 MW na 122 MW. Revitalizirani agregati puštani su postepeno u rad od prosinca 2016. do siječnja 2020. godine i do sada su proizveli više od 1,75 milijuna MW h. 

Novi, učinkovitiji agregati omogućili su da HE Zvornik, koja je izgrađena 1955. godine, postavi više mjesečnih rekorda u proizvodnji zelene energije te obori više dnevnih rekorda. Tako je 2. svibnja postavljen najnoviji rekord u proizvodnji 2.855 MW h električne energije.

TAGOVI