Danski energetski otok sve bliži ostvarivanju

Autor: B.L. Objavljeno: 08.09.2021. 🕜 11:18 Lokacija: Tulsa, Oklahoma (SAD)

Danskom Ørstedu u projektu pridružile su se još tri tvrtke

Danskoj energetskoj tvrtki Ørsted pridružila su se još tri partnera u projektu izgradnje prvog energetskog otoka na svijetu. Radi se o projektu umjetnog otoka koji će poslužiti kao središte pučinske vjetroenergetske proizvodnje. Očekuje se da bi ukupna snaga tako izvedenih vjetroelektrana trebala iznositi 3 GW, a u konačnici čak 10 GW. Postrojenje bi se trebalo sastojati od čak 200 vjetroagregata

U projekt su se sada uključile velike građevinske tvrtke iz tri europske zemlje: Aarsleff iz Danske, Bouygues iz Francuske i Van Oord iz Nizozemske. Uz to, financijsku potporu projektu pruža ATP, najveći danski institucionalni ulagač, a očekuje se da će njihova prijava za izgradnju umjetnog otoka u danskim vodama Sjevernog mora biti podnesena 2023. godine. 

Energetski otok trebao bi proizvoditi električnu energiju u iznosima koji bi mogli zadovoljiti opskrbu 3 mil. danskih kućanstava i ujedno omogućiti smanjenje ekvivalentnih emisija stakleničkih plinova za 70% u odnosu na osnovnu 1990. godinu, izvijestio je američki energetski portal 'Renewable Energy World'.

TAGOVI