Britanija zbog obnovljivaca ima velikih problema s frekvencijom u elektroenergetskoj mreži

Autor: N.D. Objavljeno: 13.09.2021. 🕜 09:18 Lokacija: London (Velika Britanija)

Termoelektrana na ugljen spašavala je elektroenergetski sustav prošli tjedan

Zbog učestalih oscilacija u frekvenciji u elektroenergetskoj mreži, Velika Britanija bori se na trenutke da zadrži opskrbu električnom energijom. Sustav je pod pritiskom jer je opskrba iz obnovljivim izvorima pogođena vremenskim uvjetima, dok je sve veće oslanjanje na interkonekcije izlaže slabosti. Naime, britanska elektroenergetska mreža ove je godine u više navrata padala ispod ciljane razine frekvencija, što izaziva bojazan da se operator teško bori s isprekidanom opskrbom zelenom energijom. Do toga dolazi usred rastućih međunarodnih troškova energije i nedavno, pada snage vjetra zbog osobito mirnog vremena, u kombinaciji s gašenjem fosilnih izvora. 

Ranije ovog tjedna Velika Britanija bila je prisiljena ponovno staviti jednu od dvije preostale elektrane na ugljen na mrežu (TE Burton A, staru 55 g) kako bi ojačala mrežu. TE na plin snage 800 MW morala je izaći iz sustava radi kvara, a vjetra nije bilo usljed fronte visokog tlaka koja je vratla ljeto u Britaniju. Razina frekvencije mreže pala je na između 49,79Hz i 49,67Hz u 11 navrata u razdoblju od veljače do lipnja, prema podacima koje je The Sunday Telegraph analizirao iz baze podataka Gridwatch koja mjeri frekvenciju u intervalima od pet minuta. To je unutar zakonskog ograničenja od 49,5Hz, ali izvan onoga što National Grid postavlja kao vlastite operativne granice između 49,8Hz i 50,2Hz. 

Zelena proizvodnja

Frekvencija je određena ravnotežom između opskrbe električnom energijom i potražnje, koju je potrebno stalno usklađivati a britanska mreža trebala bi raditi raditi na 50Hz. Obnovljiva energija prvi put je u Velikoj Britaniji 2020. proizvela više električne energije od fosilnih goriva. 

Tijekom godine 43,1% britanske energije dolazilo je iz obnovljivih izvora energije, a 37,7% iz fosilnih goriva, a nuklearni izvori i uvoz čine većinu ostatka. Britanija sada dugo radi bez korištenja domaćih termoelektrana na ugljen, a dužnosnici žele do 2025. moći upravljati mrežom bez proizvodnje iz plina na kratka razdoblja do 2025.. Udruženja za nuklearnu industriju, koje je objavilo analizu rekordne potrošnje operatora Nacional Grida, inzistira da je umjesto toga potrebna stabilna nuklearna energija, objavio je The Telegraph.

TAGOVI