Naftne kompanije lažu oko troška proizvodnje plavog vodika

Autor: N.D. Objavljeno: 02.09.2021. 🕜 12:18 Lokacija: London (Velika Britanija)

Cilj naftaša je pokupiti obilne državne subvencije kako ne bi ispali iz igre

Naftne kompanije u Velikoj Britaniji namjerno su uvećavale trošak projekata proizvodnje plavog vodika, kao i potrebu za dekarbonizacijom te industrije, kako bi dobile državni novac za takve projekte. Naftne kompanije su dapače lobirale u vladi da potpomogne transformaciju fosilnih goriva u vodik kroz projekte hvatanja i pohrane ugljika, kako bi došli do potpora, uvjeravajući ministre da to ima veliki značaj u dekarbonizaciji industrije. 
Te tvrdnje izrekao je Chris Jackson, čelnik lobističkog udruženja za vodik prilikom odlaska s funkcije i to baš uoči najave donošenja britanske strategije za financiranje projekata u vodiku, objavio je The Guaradian. 

"Vladi je rečeno da je plavi vodik jeftin i da će iz gospodarstva ukloniti milijune tona ugljičnog dioksida, što je sve što trebaju znati jer dobro zvuči. Da su lažne tvrdnje naftnih kompanija o cijeni plavog vodika istinite, njihovi bi projekti donijeli dobit do 2030., nakon što su započeli 2027. ili 2028., jer se predviđa da će cijene tone ugljičnog dioksida porasti na 80 funti. Umjesto toga, od poreznih obveznika traže milijarde subvencija za sljedećih 25 godina. Trebali bi reći vladi da im to ne treba, jer činjenica je da vam ne govore sve što trebate znati", rekao je Jackson, pozivajući se na svoju čistu savjest. Jackson je inače prvi čovjek tvrtke Protium Green Solutions koja planira projekte u zelenom vodiku.


Velika Britanija je ovaj mjesec najavila da će krenuti s državnim potporama za razvoj ekonomije plavog i zelenog vodika, a ukupna projekcija investicija do 2030. iznosi čak četiri milijarde funti, kako bi se proizvelo cca 5 GW vodika. Primjerice, BP ima plan za tvornicu vodika u Teesideu a Equinor želi graditi najveće proizvodno postrojenje vodika s CCS-om kraj Hulla. 

Očajni naftaši

Jackson kaže da su naftaši očajni u nastojanju da državi predstave investicije, iako je jasno da postoji ekonomska opravdanost za takve projekte, no lakše bi bilo uz poticaje koje nastoje izvući. Equinor i Shell su dobili komentirati njegove tvrdnje. 

Jackson je objasnio svoju odluku o prestanku sljedećom objavom na Linkedinu: "Strastveno vjerujem da bih izdao buduće generacije šuteći o činjenici da je plavi vodik u najboljem slučaju skupo odvlačenje pažnje, a u najgorem slučaju zadržavanje u stalnoj uporabi fosilnih goriva koja jamči da nećemo uspjeti ispuniti naše ciljeve dekarbonizacije.". 

Isplativost

Britanija želi do 2050. vodikom pokriti 20 do 35% potreba za energijom, te uz to kreirati 9.000 radnih mjesta, odnosno 13 mlrd. eura vrijednih investicija s 100.000 novih radnih mjesta do 2050., piše Oil price. Jon Andre Lokke, izvršni direktor proizvođača vodika elektrolizom, tvrtke Nel Hydrogen izjavio je ranije ove godine da proizvodnja plavog vodika neće biti ekonomična u kratkom roku jer se troškovi proizvodnje zelenog vodika s vremenom smanjuju uslijed sazrijevanja tehnologije i pada njezine cijene. 

Ta tvrka novodi da će postići proizvodni trošak od 1,5 USD po kilogramu zelenog vodika do 2025. kroz elektrolizu vode, što bi zeleni vodik učinilo cjenovno kompetitivnim sivom i plavom vodiku. "Mislim da to jako guraju velike naftne kompanije jer nemaju izbora, a boje se gubitka moći i položaja oligopola.", zaključuje Lokke, prenosi Oilprice.com.

TAGOVI