U EU 2050. ništa bez prirodnog plina

Autor: N.D. Objavljeno: 08.08.2021. 🕜 17:08 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Prirodni plin je nezaobilazan energent u energetskoj tranziciji

Europskom energetskom sustavu trebat će slične količine prirodnog plina u izvedivoj budućnosti s nultom nulom kao danas, stoji u studiji koju je naručio konzorcij Hydrogen4EU. Znanstvenici su razmatrali dva scenarija razvoja energetskog sustava EU. Prvi uključuje diverzifikaciju tehnologije i korištenje širokog spektra tehnologija dekarbonizacije. U tom će slučaju udio plina u potražnji za primarnom energijom doseći 32% do 2050. a danas je to oko 25%. Scenarij Renewable Push podrazumijeva namjenski razvoj obnovljivih izvora energije. Razlikuje se od drugog puta nizom ciljeva o udjelu obnovljivih izvora energije u bruto finalnoj potrošnji energije, koji je ambiciozniji za 2030. u usporedbi s današnjom politikom (40% naspram 32% na putu tehnološke diverzifikacije) i uključuje obvezujuće ciljeve za 2040. (na 60%) i 2050. (na 80%). 

Međutim, čak i u ovom slučaju potražnja plina u EU ostaje nepromijenjena, a to će biti oko 26% do 2050. U ovom scenariju, prirodni plin definiran je kao element kontinuiteta u energetskom miksu jer pruža važnu fleksibilnost kao nadopunu obnovljivim izvorima energije. Prirodni plin nudi najveće prednosti u kombinaciji s CCUS -om. Veći dio njegove uporabe stoga je premješten s potrošnje energije na procese transformacije, na primjer za proizvodnju vodika, gdje vodik s niskim udjelom ugljika pomaže potaknuti rast gospodarstva vodika ili u proizvodnji energije, gdje prirodni plin pruža fleksibilnu snagu za praćenje opterećenja i back-up. 

Niskougljični vodik, temeljen na fosilnim gorivima s tehnologijama niske emisije poput hvatanja i trajnog skladištenja ugljika ili pirolize, smatra se jednom od tehnologija koje obećavaju. U svjetlu ambicioznih ciljeva dekarbonizacije, europska potražnja vodika na putu istraživanja premašuje 30 milijuna tona do 2030. godine, što je trostruko više od trenutnog cilja politike opisanog u vodikovoj strategiji EU -a.

TAGOVI