Cijene plina ove će zime oboriti rekorde

Autor: N.D. Objavljeno: 08.08.2021. 🕜 17:19 Lokacija: Zagreb

Europu i svijet ove zime čeka gruba plinska igra

Predviđa se da će globalne cijene plina ove zime oboriti rekorde jer su zalihe na ključnim tržištima pale zbog niskih razina uslijed iznimno vrućeg ljeta. Referentna cijena nizozemskog prirodnog plina u sjeverozapadnoj Europi porasla je 80 posto u posljednja tri mjeseca, dosegnuvši rekordnu vrijednost, dok je cijena ukapljenog prirodnog plina (LNG) u Aziji na osmogodišnjem sezonskom maksimumu, prema prikupljenim podacima Reutersa. 

Trgovci se klade da će prosječne zimske cijene plina premašiti prošlogodišnje najviše razine, kada su ledene temperature diljem sjeverne Azije dovele do skoka cijena LNG -a za više od 200 posto na rekordne razine. 

 Europske cijene prirodnog plina također su skočile, a cijene u nizozemskom TTF-u skočile su posljednjih mjeseci za 32 posto na rekordnu razinu, potaknute prekidima u opskrbi zbog ljetnih remonta postrojenja u Norveškoj, niske opskrbe UNP-om, visokih cijena ugljika i niske opskrbe plinom. Popunjenost skladišta plina u Europi trenutno je 50 do 60 posto, u usporedbi s 80 posto prošlog ljeta, kažu analitičari. 

"Postoji stvaran rizik da će Europa ući u zimsku sezonu s niskom razinom popunjenosti skladišta, što ukazuje da će cijene imati podršku za rast", rekli su analitičari ING banke u nedavnom komentaru. Ruski Gazprom odgodio je rezerviranje dodatnih tranzitnih kapaciteta za zadovoljenje potražnje, što također povećava rizik od rasta cijena u Europi, dodaju stručnjaci. "Rusija je sada jedina zemlja s viškom proizvodnje, ali da bi povećala izvoz morala bi rezervirati dodatne tranzitne kapacitete kroz Ukrajinu, a do sada to nije učinila", rekao je James Huxtep, analitičar plina u regiji EMEA u S&P Global Plats, objavio je Tportal. 

TAGOVI