BH Gas odlukom Vlade ostaje bez potrebnih prihoda

Autor: N.D. Objavljeno: 13.08.2021. 🕜 13:37 Lokacija: Sarajevo (BiH)

Država onemogućuje normalno poslovanje operatera magistralnih plinovoda u BiH

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije Vlada FBiH je usvojila privremenu tarifu kojom je BH-Gasu odobreno da za transport prirodnog plina kroz sistem cjevovoda kojim upravlja BH-Gas naplati 34,17 KM/1.000 Sm3. Ovaj iznos tarife će biti naplaćivan od Energoinvesta d.d. Sarajevo koji će biti jedini korisnik ovog sistema transporta plina a tarifa će biti u primjeni od 11. kolovoza. Iz tih novaca tvrtka bi trebala financirati operativni rad, kreditna zaduženja EBRD-u i projekt Južne plinske interkonekcije s Hrvatskom. 

No, BH Gas upozorava da s projeciranim prihodima na razini 2.390.000 KM to nije u stanju jer je riječ o daleko premalo novaca. S tim prihodima može se platiti jedino kredit EBRD-u i ponešto operativnih troškova. Uz to, ta tvrtka ima financijske obveze proizašle iz ugovora s operaterima transportnog sustava iz susjednih država. 

Dapače, tvrtka ostaje čak i bez mogućnosti operativnog održavanja plinovoda, kamoli širenja mreže, jer im Plan poslovanja koji su poslali na usvajanje prije par mjeseci uopće nije usvojen. Drugim riječima, BH Gas je doslovce na koljenima i traži se pomoć nadležnih institucija, priopćila je tvrtka, koja smatra da iza svega stoji njihovo protivljenje činjenici da je srpska strana (Energoinvest) samoinicijativno odredila da će Turski tok biti jedini pravac opskrbe te zemlje.

TAGOVI