Australija će konačno početi koristiti odobalni vjetropotencijal

Autor: N.D. Objavljeno: 03.09.2021. 🕜 13:27 Lokacija: Sydney (Australija)

Odlični potencijali otočne države bit će otključani

Australija bi mogla konačno početi koristiti svoje ogromne odobalne vjetropotencijale, jačajući tako svoju proizvodnju iz obnovljivaca koja je do sada bila orjentirana uglavnom na fotonapon. Naime, australski parlament raspravlja o novom zakonu koji će sada po prvi puta dopustiti gradnju odobalnih vjetroelektrana u vodama Commonwealatha. Offshore vjetroelektrane glavni su fokus developera u Europi, Sjvernoj Americi i Aziji, jer je tako proizvedena energija iznimno konkurentna na tržištu. 

Australija ima izvrsne potencijale posebno na jugu, a identificirano je 12 projekata ambicioznih developera, koji do sada nisu mogli graditi jer nije bilo legislative. Australski operator tržišta identificirao je značajne zone s dobrim vjetrovima sjeverozapadno od Viktorije i Tasmanije, nominalne snage 40 GW, a lokacije su blizu luka koje bi mogle funkcionirati kao veliki hubovi za izvoz vodika

Najznačajniji offshore projekt u Australiji je 2,2 GW Star of the South, blizu obala Viktorije, za koji su već zatražene okolišne dozvole a investitori su sada vrlo optimistični, objavio je Reneweconomy.  

TAGOVI