Danska gotovo potpuno obnovljiva do konca desetljeća

Autor: B.O. Objavljeno: 06.09.2021. 🕜 10:55 Lokacija: London (Ujedinjeno Kraljevstvo)

Postupno ukidanje elektrana na ugljen i naftu do 2030. godine

Snaga obnovljivih izvora (bez hidroenergije) u Danskoj, prema očekivanjima, povećat će se s 24,33 TW h u 2020. na 43,2 TW h do 2030. godine. 

Naime, u izvješću Izgledi energetskog tržišta u Danskoj do 2030., ažurirano izdanje 2021. - tržišna kretanja, propisi i konkurentno okruženje, koje je objavila analitička tvrtka GlobalData, navodi se kako je udio obnovljivih izvora u energetskom miksu te države već prilično visok te je u 2020. godini iznosio 86,4 posto. A do konca ovog desetljeća pak trebao bi narasti na 99,9 posto. 

Rohit Ravetkar, analitičar za energiju u tvrtki GlobalData, kaže kako je Danska među svjetskim liderima u usvajanju obnovljivih tehnologija. "Više od 80 posto energije proizvedene u toj zemlji u 2020. godini dolazilo je iz obnovljivih izvora. Značajan dio rasta obnovljivih izvora otpada na vjetroenergiju", ističe on.

 

Ugljen i nafta 

Danska električnu energiju iz vjetra dobiva iz pučinskih (offshore) i kopnenih (onshore) vjetroelektrana

Trenutačno je snaga kopnenih vjetroelektrana veća u odnosu na takve odobalne projekte. Međutim, tamošnja vlada se usredotočuje na povećanje udjela pučinskih vjetroelektrana čija će snaga, prema očekivanjima, prestići onu iz kopnenih u 2029. godini. 

"Danska namjerava postupno ukinuti elektrane na ugljen i naftu do 2030. godine. Uz energiju vjetra, druga moguća područja rasta su Sunčeva i proizvodnja energije iz biomase", zaključio je.

TAGOVI