Posjet Islandu otvara vrata istraživanjima geotermalnog potencijala

Autor: B.O. Objavljeno: 03.09.2021. 🕜 08:47 Lokacija: Osijek

Osječko-baranjska županija dio hrvatske delegacije koja je posjetila Island

Geotermalni potencijali, za koje je nedavno i Osječko-baranjska županija izradila studiju, bili su glavna tema studijskog putovanja na Island

Naime, Island je zemlja koja u postotku najviše koristi geotermalnu energiju. U glavnom gradu Reykjaviku 95 posto električne energije i topline dolazi iz geotermalne energije iz podzemlja. 

Iskustva koja su tijekom posjeta čelnici ministarstava, lokalne uprave, geotermalne elektrane i konzultantskih tvrtki podijelili s hrvatskom delegacijom odgovorili su na brojna pitanja s kojima se trenutno susreću župani, gradonačelnici i načelnici koji na područjima svojih uprava žele razvijati utvrđene potencijale.

 

Termoelektrana Hellisheiðarvirkjun 

Osim obilaska gejzira i prirodnih fenomena kojima Island obiluje, a posljedica su položaja otoka na kojem se razdvajaju dvije tektonske ploče, Euroazijska i Sjevernoamerička kao i potresa i vulkanskih erupcija, održani su brojni sastanci u Reykjaviku i ministarstvima Islanda. 

U gradskoj upravi su, među ostalim, predstavljeni projekti gospodarenja otpadom te korištenja geotermalne energije i učinkovite vodoopskrbe, javlja Osječko-baranjska županija

Delegacija je posjetila i termoelektranu Hellisheiðarvirkjun koja se nalazi na vulkanu Hengill, južno od Islanda. Energijom opslužuje Reykjavik i najveća je elektrana bilo koje vrste na Islandu, a jedna od najvećih i u svijetu. Ona danas može proizvesti oko 300 MW električne, uz 400 MW toplinske energije.

 

Geološki model 

"Nedavno smo završili projekt 'Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije' koji se financiran iz fondova EU-a. Brojni geološki i geofizički podaci su omogućili procjenu geotermalnog potencijala naše županije. Utvrdili smo pet mikrolokacija, a za svaku od njih izrađen je geološki model te je predložena lokacija nove kao i revitalizacija postojećih bušotina. Dio lokaliteta moguće je koristiti za potrebe toplinarstva i agrogeotermije, a dio za proizvodnju električne energije jer je na ležištima geotermalne vode utvrđena temperatura i do 120 Celzijevih stupnjeva", rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić

On je dodao kako su iskustva i znanja stečena prilikom studijske posjete otvorila put prema daljnjim istraživanjima geotermalnih potencijala te županije. Utvrđene potencijale razvijat će, osim u energetici i turizmu, i za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju, tj. za zagrijavanje staklenika i plastenika. 

Korištenje geotermalne energije može znatno smanjiti troškove jer prilikom intenzivnog uzgoja poljoprivrednih kultura u staklenicima, gdje u prosjeku grijanje čini 35 posto ukupnog troška, ono bi se zamijenilo čistom i besplatnom energijom i time stvorilo značajne uštede te pojačalo konkurentnost proizvoda na tržištu.

TAGOVI