Kako bi stvorila pretpostavke za realizaciju projekta istraživanja potencijala geotermalne energije na svom području, odnosno korištenja tih resursa za proizvodnju energije te razvoj poljoprivrede i turizma, Osječko-baranjska županija pokrenula je projekt Studijsko-tehnička dokumentacija geotermalnog potencijala Osječko-baranjske županije. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem prošlog tjedna u Osijeku. 

Financiranje projekta odobrilo je upravo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava između tog ministarstva, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a (SAFU) i Osječko-baranjske županije zaključen je 26. srpnja 2019. godine. 

Nakon provedenog postupka javne nabave odabran je izvršitelj, a to je zajednica ponuditelja Geoda Consulting iz Zagreba, Energetski institut Hrvoje Požar i Crodux derivati dva, s kojima je 25. rujna 2020. godine potpisan Ugovor o izradi dokumentacije geotermalnog potencijala OBŽ-a. U sklopu toga je izrađena i proteklog petka predstavljena Studija o mogućnostima iskorištavanja geotermalnog potencijala na području OBŽ-a, a rok za izradu Izvješća o geotermalnom potencijalu mikrolokacija je 25. travnja, izvijestili su Osječko-baranjska županija i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a


Island kao primjer 

"Izuzetno smo ponosni na ovaj projekt, vrijedan 3,2 milijuna kuna, od čega 2,8 milijuna sufinancira Europska unija. Vijesti koje imamo o geotermalnim potencijalima u našoj županiji su vrlo dobre i veseli nas mogućnost iskorištavanja ove vrste energije u budućnosti, ponajprije u poljoprivredi, dobivanju električne energije, ali i zdravstvenom turizmu. Vrlo brzo bit će dovršena i kompletna studija nakon koje ćemo znati koji su točno potencijali svakog pojedinačnog geotermalnog izvora te ćemo biti korak bliže njihovu iskorištavanju u različitim područjima gospodarstva i turizma", rekao je župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, dodajući kako je Island primjer zemlje koja sjajno koristi geotermalne izvore za razvoj gospodarstva. 

"Hrvatska, a posebice njezin istok, bogati su geotermalnim izvorima i sada je vrijeme da razvijemo i aktiviramo te potencijale, što će posljedično dovesti do stvaranja novih radnih mjesta i gospodarskog rasta", poručio je.

 

Zelena energija 

"Nove mogućnosti koje nam se otvaraju u novom programskom razdoblju 2021.-2027. upravo su ciljane na korištenje pametne zelene energije, digitalizacije, digitalne transformacije i svega drugog što će pridonositi kvalitetnijem rastu gospodarstva Hrvatske. Ti potencijali na području OBŽ-a su zaista kvalitetni resursi koji se mogu koristiti u sve tri moguće svrhe korištenja samih izvora; energetske, poljoprivrednu proizvodnju i balneološke svrhe, odnosno razvoj kontinentalnog turizma. Sve tri opcije su otvorene, potencijale imamo, a Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a je na raspolaganju za kreiranje novih projekata koji će koristiti geotermalni potencijal kao izvor energije“, kazala je ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak

"Nakon obavljenih analiza izdvojili smo lokacije koje su potencijalne za proizvodnju geotermalne vode iz geotermalnih vodonosnika na području županije. Ustanovili smo kako postoji više od 11 lokacija koje se mogu koristiti u toplinarstvu, zatim sedam lokacija s temperaturama između 100 i 120° C zadovoljavajućeg protoka i koje bi se mogle koristiti za proizvodnju električne energije putem modularnih elektrana te tri lokacije na kojima bi se struja mogla proizvoditi putem velikih geotermalnih elektrana. Zadatak u drugom dijelu Studije je od svih tih lokacija detaljno analizirati pet mikrolokacija, a mi smo se, na temelju tehnoloških i ekonomskih parametara, odlučili za područje Donjeg Miholjca, Osijeka, Čamagajevaca, Gata i Marijanaca", istaknula je Željka Sladović u ime izvršitelja projekta izrade dokumentacije.