Zeleni vodik iz cementare, zašto ne?

Autor: B.O. Objavljeno: 13.09.2021. 🕜 09:58 Lokacija: Anhovo (Slovenija)

Naš strateški cilj je dekarbonizacija proizvodnje cementa, kaže Tomaž Vuk

Predstavnici tvrtki Salonit Anhovo (najveći proizvođač cementa u Sloveniji) i Soške elektrarne Nova Gorica sklopili su sporazum kako bi ispitali mogućnosti suradnje na području obnovljivih izvora, ponajprije postavljanja sunčanih elektrana i proizvodnje vodika

"Naš strateški cilj je dekarbonizacija proizvodnje cementa, a to uključuje korištenje energije iz obnovljivih izvora – Sunčane energije i vodika dobivenog iz obnovljivih izvora. Nedavno smo najavili razvojne planove koje već provodimo, a istovremeno sklapamo strateška partnerstva s tvrtkama koje imaju sličnu viziju u smjeru zelene tranzicije", rekao je Tomaž Vuk, član Uprave Salonita Anhovo. 

"Tvrtka Soške elektrarne, koja je podružnica Holdinga slovenske elektrarne, specijalizirana je za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - hidroenergije, a prošle godine smo izgradili prvu sunčanu elektranu na krovu strojarnice male hidroelektrane Hubelj", izjavio je Radovan Jereb, direktor Soških elektrarna.

 

Blizina kamenoloma 

Prvi korak prema dekarbonizaciji proizvodnje tvrtke Salonit Anhovo je uvođenje tehnoloških rješenja koja će dovesti do smanjenja ugljičnog otiska za 15 posto do 2025. godine te istovremeno omogućiti smanjenje ostalih emisijskih parametara. 

Taj paket tehnoloških rješenja uključuje i ulaganja u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora - postavljanje sunčanih elektrana snage od pet do 10 MW i tehnologije za pohranu tako dobivene energije, priopćeno je iz Salonita Anhovo

Prva sunčana elektrana u industrijskom kompleksu Salonita Anhovo, koja će godišnje proizvoditi 2.120 MW h električne energije, bit će postavljena na krovu jednog od većih objekata u blizini kamenoloma. Ugovor o izgradnji između tvrtki Salonit Anhovo i Interenergo već je potpisan, a gradnja počinje krajem studenog.

TAGOVI