Bespovratna sredstva za razvoj energetski učinkovitog grijanja

Autor: B.O. Objavljeno: 01.10.2021. 🕜 08:37 Lokacija: Slavonski Brod

Topla voda iz geotermalnih izvora umjesto plina

Nakon što je Slavonski Brod u rujnu 2019. naručio izradu Studije o mogućnosti pronalaženja geotermalne vode, koja je pokazala kako na području toga grada postoje potencijalni vodonosnici takvih voda, on se ove godine uspješno prijavio na 2. otvoreni poziv međunarodnog udruženja Energetski gradovi koje je ujedno i koordinator tzv. inicijative European City Facility (EUCF). 

Cilj tog međunarodnog udruženja je pomoći jedinicama lokalne samouprave pri prelasku na učinkovitije i ekološki prihvatljive izvore energije koji ublažavaju nastale klimatske promjene i smanjuju razinu CO2 u zemljinoj atmosferi. 

Slavonski Brod javio se na otvoreni poziv udruženja Energetskih gradova na kojemu su, osim iz Hrvatske, konkurenciju činili i gradovi iz Bugarske, Češke, Estonije, Litve, Latvije, Mađarske, Slovačke, Poljske i Rumunjske. Odabrano je ukupno 25 projekata. Među njima je i projekt Grada Slavonskog Broda kojemu su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 60 tisuća eura.

 

Ekološki doprinos 

Dobivena sredstva, izvijestio je Grad Slavonski Brod, iskoristit će se za izradu investicijskog koncepta koji je potreban za ubrzanje provedbe energetskih i klimatskih akcijskih planova. 

Zahvaljujući navedenom, taj grad bi umjesto plina kao glavni energent za grijanje mogao koristiti toplu vodu iz geotermalnih izvora, što će imati i veliki ekološki doprinos jer se takvim sustavom grijanja smanjuje količina CO2

Nakon izrade investicijskog koncepta, Grad Slavonski Brod i inicijativa EUCF zajednički će nastaviti tražiti daljnje mogućnosti financiranja iz europskih sredstava kako potencijal za razvoj energetski i ekološki učinkovitijeg toplinarskog sustava ne bi ostao neiskorišten.

TAGOVI