Sunčana elektrana za Opću bolnicu Karlovac

Autor: B.O. Objavljeno: 30.09.2021. 🕜 10:21 Lokacija: Karlovac

Pružanje tehničke pomoći u pripremi projekta

Sporazum o dodjeli usluge pružanja tehničke pomoći u pripremi projekta izgradnje integriranih sunčanih elektrana između Opće bolnice Karlovac i Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA-e) potpisan je sredinom ovog tjedna. 

Namjera Karlovačke bolnice je izgradnja sunčane elektrane na krovu bolnice u cilju proizvodnje električne energije za vlastite potrebe. Višak električne energije, pak, prodavao bi se u mrežu. 

Prema očekivanjima, proizvodnja bi se kretala oko 313 MW h godišnje.

 

Nacionalni projekt 

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac istaknuo je kako će tako bolnica godišnje imati jeftiniju električnu energiju i ostvarivati financijsku uštedu. Radovi bi trebali krenuti već ove zime, ako to dopuste vremenski uvjeti. 

"S obzirom na sve navedeno, priprema projekta gradnje sunčane elektrane pri Općoj bolnici Karlovac je u odmakloj fazi pa je bilo potrebno potpisati Sporazum o dodjeli usluge pružanja tehničke pomoći u pripremi projekta izgradnje integriranih sunčanih elektrana. Vrijednost sporazuma je 125 tisuća kuna. Navedeni projekt dio je nacionalnog projekta pod nazivom PVMax koji je usmjeren na razvijanje tržišta za obnovljive izvore i poticanje izgradnje fotonaponskih elektrana na krovovima zgrada u privatnom, komercijalnom i javnom sektoru. Planira se pokretanje investicija u najmanje 100 MW integriranih sunčanih elektrana u Hrvatskoj, u ukupnom iznosu većem od 500 milijuna kuna te se očekuje da će solarni moduli biti postavljeni na više od tri tisuće zgrada, podjednako u javnom i komercijalnom sektoru te kod građana, tj. svugdje gdje se troši električna energija i gdje su krovovi koji se mogu iskoristiti", objavljeno je na stranicama Karlovačke županije.

 

Održiva energija 

Projekt, koji je počeo 1. srpnja, financira se iz sredstava tehničke pomoći programa ELENA (European Local Energy Assistance) kojim upravlja Europska investicijska banka (EIB), a operativno će ga provoditi REGEA. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,98 milijuna eura, koji su namijenjeni za pripremu tehničke dokumentacije. 

Osnovni cilj ELENA-e je pružanje tehničke pomoći investicijskim projektima u području održive energije – energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora u zgradarstvu te održivog prometa. 

Ravnatelj Domac je istaknuo kako je Karlovačka županija prva s ovim projektom u sklopu PVMax-a u Hrvatskoj. 

Županica Karlovačke županija Martina Furdek Hajdin je istaknula kako ta županija kontinuirano vodi brigu o očuvanju okoliša. K tomu, kazala je kako će svi oni koji ulažu svoj novac u projekte i investicije povezane s obnovljivim izvorima osjetiti koristi kroz smanjenje troškova, a istovremeno će utjecati na očuvanje okoliša. 


TAGOVI