Sunčevom energijom do pitke vode

Autor: B.O. Objavljeno: 28.06.2021. 🕜 10:58 Lokacija: Vukovar

Potpisan je ugovor za gradnju sunčane elektrane na objektima Vodovoda grada Vukovara

Zahvaljujući ugovoru koji su prošli tjedan potpisali direktor tvrtke Vodovod grada Vukovara (VGV) Dario Tišov i direktor tvrtke Solaris Pons Jurica Gorup gradit će se sunčana elektrana na objektima VGV-a. 

"Drago mi je što mogu predstaviti projekt Energijom Sunca do pitke vode koji smo počeli još 2020. godine", rekao je Tišov, pojasnivši kako će se sunčana elektrana postaviti na krovišta pogona i drugih objekata VGV-a. 

Ovo je prva od planirane tri faze sunčane elektrane koju će izgraditi VGV, objavljeno je na stranicama Grada Vukovara

Izgradnjom sunčane elektrane od 480 kW, VGV će više od 63 posto potrebne električne energije dobivati upravo iz obnovljivih izvora, odnosno Sunca.

 

Povrat ulaganja 

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je kako taj grad prati tehnološki razvoj te se nastoji okrenuti ekološkim kretanjima. 

"Prije nekoliko godina smo otvorili prvo kogeneracijsko postrojenje u VGZ-u, a nakon toga je gradska tvrtka Tehnostan izgradila sunčanu elektranu u Borovu naselju. Izgradnjom ove sunčane elektrane pratimo kretanja ekološki prihvatljivijih izvora energije te ćemo na tom tragu nastaviti svoj rad", dodao je. 

Osim značajnih financijskih ušteda, ovaj projekt ima itekako pozitivan utjecaj na okoliš. Naime, izgradnjom sunčane elektrane, samo u ovoj fazi, očekuje se kako će se smaniti ispuštanje ugljičnog dioksida (CO2) u okoliš za približno 160 tisuća kilograma godišnje. 

Inače, vrijednost radova je približno 2,2 milijuna kuna. Povrat ulaganja se očekuje se u roku od pet godina. 

TAGOVI