U sklopu projekta Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije vrijednog približno 3,9 milijuna kuna, župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović i Goran Pavlović, direktor tvrtke Eco Consult iz Vrbovskog, potpisali su ugovore ('Izrada Idejnog projekta koji se odnosi na zahvat u Istražnom prostoru geotermalne vode Virovitica-2' i 'Izrada projekta izrade istražne bušotine geotermalne vode s bušotinskim radnim prostorom za smještaj bušaćeg postrojenja na istražnom prostoru geotermalne vode Virovitica-2'), čija je vrijednost 892.500 kuna. 

"Ovo je još jedan od projekata iz Razvojnog sporazuma za Slavoniju, Baranju i Srijem II. kojim su slavonske županije dobile po 10 milijuna kuna za izradu projektne dokumentacije za one projekte koji će se prijavljivati u idućem financijskom razdoblju. Uz ovaj projekt, dobit ćemo podlogu i saznanja za buduće bušotine. Time se otvara mogućnost ulaganja i u poljoprivredu kroz stakleničku i plasteničku proizvodnju, kao i za razvoj turizma. Ovo će privući i ulagače jer često pitanje koje oni postavljaju je kako će se njihova investicija opskrbljivati energijom, a geotermalna je danas jedna od najekonomičnijih izvora energije", istaknuo je Andrović.

 

Gospodarske i društvene svrhe 

Projektni prijedlog Istraživanje geotermalnog potencijala na području Virovitičko-podravske županije provodit će se na području Virovitice, Slatine i Orahovice te općine Nova Bukovica. 

Predloženi istražni prostori odabrani su kao najpogodniji za procjenu geotermalnog potencijala i samim time buduće mogućnosti korištenja geotermalne energije u energetske svrhe (moguća proizvodnja električne energije, toplinarstvo, korištenje energije u poljoprivredne i druge svrhe), javlja Virovitičko-podravska županija koja će provedbom projektnog prijedloga provesti istraživanje geotermalnog potencijala kako bi se utvrdila područja na kojima je moguće korištenje tog izvora energije u gospodarske i društvene svrhe. To će omogućiti potrebne preduvjete za pripremu strateških projekata regionalnog razvoja.