Obustava izdavanja energetskih dozvola za male hidroelektrane

Autor: B.O. Objavljeno: 02.04.2021. 🕜 09:18 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Novost je odredba prema kojoj su male hidroelektrane objekti snage do i uključivo 10 MW

Vlada Federacije BiH je na ovotjednoj sjednici tamošnjem parlamentu uputila Prijedlog zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji. Jedna od novosti je odredba prema kojoj je mala hidroelektrana hidroenergetski objekt snage do i uključivo 10 MW. 

Također, javlja vlada FBiH, utvrđeno je da se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane. Od ovoga su izuzeti podnositelji zahtjeva za izdavanje energetske dozvole koji do stupanja na snagu ovog zakona imaju sklopljene ugovore o dodjeli koncesije, ali u roku od tri godine trebaju dovršiti zahtjev.

 

Gornja granica 

Dopune zakona su predložene nakon što je vlada FBiH zadužila nadležna federalna ministarstva, dvije agencije za vodna područja i Komisiju za koncesije u FBiH da pripreme prijedloge izmjena i dopuna svih propisa iz svojih nadležnosti, u skladu sa zaključkom Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, a u vezi zabrane izgradnje malih hidroelektrana. 

Kako je obrazloženo, u Europi se sve više prihvaća snaga od 10 MW kao gornja granica i koju su podržali Europsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Europska komisija.

TAGOVI