BiH: Sunce i vjetar umjesto malih hidroelektrana

Autor: B.O. Objavljeno: 14.10.2020. 🕜 14:25 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Naša priroda i planine su napadnute, kaže bosanskohercegovački premijer Fadil Novalić

"Građani i njihove udruge su primijetili problem koji se odnosi na male hidroelektrane. Naša priroda i planine su napadnute, a korist koju vidimo u dobivenoj struji je nikakva i isključivo je raspoređena na mali broj privatnih vlasnika", istaknuo je premijer Federacije BiH Fadil Novalić na ovotjednom sastanku s federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo, federalnim ministrom prostornog uređenja Josipom Martićem i predstavnicima Udruge za spašavanje Rijeka. 

Sastanku u Sarajevu su prisustvovali i predstavnici federalnih ministarstava poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te energije, rudarstva i industrije.

 

Izmjena pravilnika 

Premijer Novalić je dodao kako je sastanak na tragu toga da se počne rješavati značajni društveni problem, podsjetivši kako je krajnji cilj strategije o obnovljivim izvorima manje onečišćenje, priopćila je vlada FBiH

Također, naglasio je kako je tehnologija značajno napredovala i da više nije racionalno graditi male hidroelektrane uzimajući u obzir razvoj vjetroelektrana i sunčanih elektrana

Ministrica Đapo je dodala kako su i ranije imali sastanke s predstavnicima tih nevladinih organizacija te da su i na ovom susretu predložili određene izmjene pravilnika kako bi se pomoglo u rješavanju ovog problema. "Iznimno je važno reći da male hidroelektrane mijenjaju život zajednica, posebice lokalnog stanovništva koje živi u blizini rijeka te narušavaju ruralni razvoj, kao i turističke potencijale", naglasila je Đapo.

TAGOVI