BiH uskoro zabranjuje gradnju malih hidroelektrana?

Autor: B.O. Objavljeno: 25.06.2020. 🕜 10:23 Lokacija: Sarajevo (Bosna i Hercegovina)

Traži se i revizija svih dosad izdanih suglasnosti za male hidroelektrane

Predstavnički dom parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) ovaj tjedan je odobrio zaključak zahvaljujući kojem će tamošnja vlada analizirati postojeće zakone o gradnji malih hidroelektrana te potom poslati u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune zakona kojim će se zaštititi rijeke i okoliš. 

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo je istaknula kako ministarstvo podržava i zaključak kojim se traži revizija svih dosad izdanih suglasnosti za male hidroelektrane koje su već izgrađene, kao i onih koje se grade. 


Niža razina vlasti 

"Javnost treba znati kako je zastupnička inicijativa već razmatrana na sjednici vlade FBiH, a na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Zbog toga mi je iznimno drago da je, osim nas u ministarstvu, i Federalni parlament zauzeo stav da se konačno preispita način izdavanja dozvola i gradnje malih hidroelektrana. Vladi su predložene, a već su pokrenute i konkretne aktivnosti kada je riječ o zabrani gradnje malih hidroelektrana", naglasila je Đapo.

Jedan od problema s kojim se susreće Federalno ministarstvo okoliša i turizma, ali i vlada FBiH, jest taj da gotovo sve suglasnosti za gradnju poput prostorno-planskih dokumenata i koncesija, a koji su ključni elementi u postupku izdavanja dozvola za male hidroelektrane (do pet MW), daju niže razine vlasti - općine, gradovi i kantoni. Tako se federalna razina dovodi pred gotov čin, priopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Stoga, ovo ministarstvo, među ostalim, predlaže da Federalni parlament usvajanjem prostornog plana FBiH, koji trenutačno ne postoji, ali i usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o koncesijama, sve postupke izdavanja prostorno-planskih dokumenata i koncesija prenese u nadležnost parlamenta FBiH.

TAGOVI