Deset milijuna kuna za sufinanciranje sunčanih elektrana

Autor: B.O. Objavljeno: 01.07.2020. 🕜 08:54 Lokacija: Zagreb

Službeno zaprimanje prijava počinje 24. kolovoza

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) koncem lipnja je objavio Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u kućanstvima za vlastitu potrošnju. 

Službeno zaprimanje prijava počinje 24. kolovoza, kako bi građani imali dovoljno vremena na raspolaganju za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije. 

Za sufinanciranje sunčanih elektrana, javlja FZOEU, građanima je osigurano 10 milijuna kuna. Cilj ovog programa je omogućiti potrošačima da proizvode vlastitu energiju i na neki način budu energetski neovisni. 

Programom sufinanciranja za obiteljske kuće obuhvaćeni su sustavi u mrežnom i u samostalnom radu, odnosno hrvatska kućanstva priključena na elektroenergetsku mrežu, ali i tzv. off grid sustavi. Ovisno o lokaciji, građani će za takve sustave moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 75 tisuća kuna.

 

Uredno vlasništvo 

Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti građani čije kuće imaju do 600 m2 ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je kuća u potpunosti legalna. 

Novost od ove godine je način prijave te će se za sredstva biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-prijave na javne pozive Fonda. Zainteresirani građani trebaju izraditi i aktivirati svoj korisnički račun u sustavu za e-prijave koji se nalazi na stranicama FZOEU-a. Online prijavni obrazac i učitavanje pripadajuće dokumentacije ne mora raditi osobno prijavitelj, nego bilo koja osoba koju prijavitelj zaduži. 

Od 1. kolovoza će se podaci za prijavu i dokumentacija moći učitavati u sustav za e-prijave, a 24. kolovoza od 9 sati Fond počinje sa zaprimanjem prijava. 

Za prijavu je potrebno pripremiti elektronske verzije (scanove) dokaza o prebivalištu, vlasništvu i, među ostalim, zakonitosti građevine.

TAGOVI