Snažniji iskorak Karlovca u korištenju geotermalne energije

Autor: B.O. Objavljeno: 03.07.2020. 🕜 11:16 Lokacija: Velika Gorica/Karlovac

Suradnja Karlovca, Velike Gorice i REGEA-e na projektima energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u zgradarstvu i toplinarstvu

Gradovi Karlovac Velika Gorica te Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) ovaj tjedan su potpisale Sporazum o suradnji na pripremi i provedbi projekta povećanja energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva i toplinarstva te povećanju udjela obnovljivih izvora energije. 

Cilj Sporazuma je suradnja na pripremi i zajedničkoj prijavi na EU poziv Pomoć za razvoj projekata (eng. Aggregation - Project Development Assistance, PDA) u sklopu programa Obzor 2020. Ovaj EU poziv, objavljeno je na stranicama Grada Karlovca, pruža potporu javnim i privatnim promotorima investicijskih projekata u pripremi izrade tehničkih, ekonomskih i pravnih podloga potrebnih za razvoj investicija na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, a koje se planiraju realizirati na području Karlovca i Velike Gorice i to u sektorima zgradarstva i toplinarstva te povezno u dijelu integracije obnovljivih izvora. 


Poljoprivreda i turizam 

«Za Grad Karlovac izradit će se projektna dokumentacija za izradu infrastrukture koja nam je potrebna za prijelaz na korištenje geotermalnih izvora za grijanje. Nakon što smo dobili koncesiju za istraživanje geotermalnih izvora, Grad Karlovac sa svojom tvrtkom GeotermiKA nastavlja provedbu projekta kako bi se ostvario konačni cilj – grijanje u gradu kroz geotermalne izvore", naglasio je gradonačelnik Karlovca Damir Mandić

Karlovac će, također, razvijati korištenje geotermalnih potencijala u smjeru razvoja poljoprivrede i turizma jer, osim što je poznat po prekrasnim parkovima i zelenilu, Karlovac želi biti energetski neovisan zeleni grad, pojasnio je Mandić.

 

Pametna rješenja

"Ovim Sporazumom i prijedlogom projekta idemo u korak s vremenom te odgovaramo zahtjevima koje pred nas postavlja izazov klimatskih promjena. Ti zahtjevi su danas uneseni u Europski zeleni plan, no oni odgovaraju i viziji Velike Gorice kao energetski neovisnog grada s energetski obnovljenim javnim i stambenim zgradama uz minimalnu emisiju CO2. Cilj je da se uvedu pametna rješenja u sektor zgradarstva kako bismo pratili svoju potrošnju. Pojednostavljenje procesa energetske obnove, kao i podupiranje partnerstva sa županijskim i nacionalnim dionicima, stvorit će dodane vrijednosti na započete projekte u sektoru toplinarstva kroz integraciju obnovljivih izvora, ali i poticanje integracije pametnih rješenja u dijelu povezivanja s toplinskom mrežom i instalacije fotonaponskih sustava u sektoru zgradarstva", izjavio je, među ostalim, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić.

"Posebice mi je drago da je REGEA dobila priliku voditi prijavu i pratiti naše gradove Veliku Goricu i Karlovac u objedinjenoj investiciji većoj od 7,5 milijuna eura. Hrvatski i europski gradovi danas su najzaslužniji da je Europska unija globalni lider u korištenju čiste energiji što se i ovim primjerom jasno pokazuje. Poticanje novih investicija u zelene tehnologije najbolje je što danas možemo napraviti za naše građane", zaključio je Julije Domac, ravnatelj REGEA-e.

TAGOVI