EK ulaže milijardu eura u čiste tehnologije

Autor: B.O. Objavljeno: 06.07.2020. 🕜 08:19 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Poticanje zelenog oporavka u Europskoj uniji

Europska komisija je koncem protekloga tjedna objavila prvi poziv na podnošenje prijedloga u okviru Inovacijskog fonda, jednog od najvećih programa u svijetu za demonstraciju niskougljičnih tehnologija, koji se financira prihodima s dražbe emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama

U okviru Inovacijskog fonda financirat će se napredne tehnologije za obnovljive izvore, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotrebu i skladištenje ugljika. Njime će se potaknuti zeleni oporavak tako što će se otvarati lokalna radna mjesta prilagođena budućim potrebama, čime će se utrti put klimatskoj neutralnosti i utvrditi vodeći položaj Europe u svijetu kad je riječ o tehnologijama, priopćeno je iz Europske komisije. 

"Ovaj poziv na podnošenje prijedloga objavljuje se baš u pravi tren. EU će uložiti milijardu eura u perspektivne projekte koji su spremni za tržište, poput čistog vodika ili drugih niskougljičnih rješenja za energetski intenzivne industrije kao što su industrija čelika, cementa i kemikalija. Podupirat ćemo i skladištenje energije, mrežna rješenja te hvatanje i skladištenje ugljika. Ta velika ulaganja pridonijet će ponovnom pokretanju gospodarstva EU-a i uvesti nas u fazu zelenog oporavka nakon kojeg ćemo 2050. postići klimatsku neutralnost", izjavio je prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

TAGOVI