Za obnovljive izvore u javnim zgradama 10 milijuna kuna

Autor: B.O. Objavljeno: 03.07.2020. 🕜 08:52 Lokacija: Zagreb

Prijave na javni poziv počinju 21. rujna

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) jučer je objavio Javni poziv za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora u zgradama javne namjene. 

"Za obnovljive izvore energije po ovom pozivu osigurali smo 10 milijuna kuna", rekao je direktor FZOEU-a Siniša Kukić, dodajući kako zaprimanje prijava kreće tek od 21. rujna, tako da prijavitelji imaju dovoljno vremena za pripremu planiranih projekata i potrebne dokumentacije. 

Novost od ove godine je način prijave. Naime, za sredstva će se biti moguće prijaviti isključivo putem sustava za e-Prijave na javne pozive koji se nalazi na stranicama Fonda. Podaci i dokumenti se mogu početi upisivati i spremati u sustav e-Prijave od 31. kolovoza, dok će 21. rujna od 9 sati biti moguće podnijeti prijave kroz sustav, javlja FZOEU


Do pola milijuna kuna 

Sredstva sufinanciranja će se dodjeljivati za rekonstrukciju postojećih kotlovnica zgrade javne namjene ugradnjom jednog ili više sustava za korištenje obnovljivih izvora s kotlom na drvnu sječku/pelete ili pirolitičkim kotlom na drva, dizalicom topline, sunčanim toplinskim te fotonaponskim pretvaračima. 

Ovisno o lokaciji, prijavitelji će za takve sustave moći dobiti 40, 60 ili 80 posto sufinanciranja, odnosno maksimalno do 500 tisuća kuna, a sredstva pomoći i subvencije će se dodjeljivati do iskorištenja ili do kraja godine. 

Ovim programom se potiče korištenje obnovljivih izvora u javnim zgradama, koje će tako i vlastitim primjerom ukazati na prednost prelaska na sustave za korištenje obnovljivih izvora. Njihovo poticanje, osim što će pridonijeti zaštiti okoliša i donijeti niz ušteda, pokrenut će i nove djelatnosti te razvoj novih tehnologija, a time pridonijeti i razvoju gospodarstva. 

U konačnici, poboljšanje učinkovitosti potrošnje energije utjecat će i na smanjenju ovisnosti o uvoznoj energiji, a dovest će i do otvaranja novih radnih mjesta, ističu u Fondu.

TAGOVI