EK pokrenula savez za čisti vodik

Autor: B.O. Objavljeno: 09.07.2020. 🕜 08:32 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Savez će se usredotočiti na vodik iz obnovljivih izvora

Kako bi postala klimatski neutralna do 2050., Europa mora preobraziti svoj energetski sustav koji je izvor više od 75 posto emisija stakleničkih plinova u EU-u. 

Jučer donesenim strategijama za integraciju energetskog sustava i čisti vodik otvara se put za učinkovitiji i povezaniji energetski sektor s ciljem čišćeg planeta i jačeg gospodarstva. 

Te dvije strategije predstavljaju novi plan ulaganja u čistu energiju u skladu s paketom Europske komisije za oporavak Next Generation EU i Europskim zelenim planom


Poticanje potražnje 

Kako bi omogućila ostvarivanje ciljeva te strategije, Komisija je jučer pokrenula europski savez za čisti vodik u suradnji s predvodnicima iz industrije, civilnim društvom, nacionalnim i regionalnim ministarstvima te Europskom investicijskom bankom. 

Savez će stvoriti portfelj ulaganja za podupiranje proizvodnje čistog vodika u EU-u i poticanje potražnje za vodikom. Istodobno, priopćeno je iz Europske komisije, usredotočit će se na vodik iz obnovljivih izvora koji će se tijekom prijelaznog razdoblja dopuniti vodikom s niskim emisijama ugljika.

TAGOVI