Osnovana je Hrvatska udruga za vodik

Autor: B.L. Objavljeno: 17.02.2020. 🕜 11:53 Lokacija: Zagreb

Riječ je o industrijsko-akademskom partnerstvu s ciljem poticanja razvoja gospodarstva

Početkom 2020. godine osnovana je Hrvatska udruga za vodik (HUV, eng. Croatian Hydrogen Association). Predsjednik nove stručne udruge je pionir vodikove energetike u Hrvatskoj, prof. dr. sc. Frano Barbir, dipl. ing. s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu, a potpredsjednica doc. dr. sc. Ankica Kovač, dipl. ing. s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Udruga je osnovana kao industrijsko-akademsko partnerstvo sa svrhom poticanja razvoja hrvatskog gospodarstva u području vodikovih energetskih tehnika, odnosno proizvodnje, pohrane, distribucije i korištenje vodika. Naime, proizvodnja i korištenje vodika već se godinama istražuje i u Hrvatskoj i to na FSB-u i FESB-u, čemu u prilog govore i ostvareni rezultati doc. Kovač i prof. Barbira, njihovi realizirani projekti i objavljeni znanstveni radovi. Projekti koje je vodila doc. Kovač su prvi hrvatski bicikl na vodik, prva hrvatska punionica vodika i natjecanje 'Croatia Mirai Challenge', ali i internetska stranica hydrogen.hr

Hrvatska udruga za vodik registrirana je pri 'Hydrogen Europe' pa je službeni hrvatski predstavnik u tom visokom europskom tijelu za vodik. Jedan od prvih projekata koje Udruga trenutačno provodi je organizacija 'Tjedna vodika' uz podršku Ministarstva zaštite okoliša i energetike. 'Tjedan vodika' će se održati u sklopu neformalnog sastanka Vijeća ministara zaštite okoliša i energetike Europske unije 26. - 28.4.2020. godine u Splitu i 30.4.2020. u Zagrebu. 


TAGOVI