U Sisku je 'niknulo' Solarno drvo

Autor: B.O. Objavljeno: 16.10.2020. 🕜 08:28 Lokacija: Sisak

U svaki list ugrađene su fotonaponske ćelije snage 50 W

INA je u Sisku predstavila Solarno drvo kojeg su u potpunosti izradili učenici Tehničke škole Sisak. Riječ je o završnom radu učenika, s ciljem prezentacije i promocije mogućnosti obnovljivih izvora

INA-ini kupci i prolaznici na Solarnom drvetu mogu napuniti mobilni uređaj ili tablet. 

Osim stjecanja kompetencija koje su učenici uspješno usvojili na ovom projektu, ideja je bila dizajn približiti osnovnim elementima stvarnog drveta pa je tako stilski obuhvaćen korijen drveta, stablo, grane i listovi. 

Solarno drvo ima šest listova dizajniranih po uzoru na list hrasta, a u svaki list ugrađene su fotonaponske ćelije snage 50 W. Ostatak opreme fotonaponskog sustava, regulator, osigurači i akumulator su smješteni u donjem dijelu koji ujedno služi za sjedenje i odmor, priopćeno je iz INA-e. Također, Solarno drvo ima ugrađenu i LED rasvjetu koja se pali automatski u večernjim satima. 


Novi projekti 

"Suradnja Tehničke škole Sisak i INA-e traje godinama kroz razne projekte – od podrške u utrci solarnih automobila, pa do izrade funkcijskog modela ionskog motora i Solarnog drveta. Tako aktivno sudjelujemo u razvijanju učeničkih kompetencija i njihovih stručnih vještina te pomažemo oblikovati buduće inženjere i stručnjake", izjavio je Damir Butković, direktor Rafinerije nafte Sisak

"Radujem se uspješnom završetku zanimljivog i edukativnog projekta Solarno drvo. Zahvaljujem INA-i na izvrsnoj suradnji, velikoj financijskoj potpori te prepoznavanju Tehničke škole Sisak kao dobrog i zanimljivog partnera. Novi zajednički projekti su u pripremi te se radujemo nastavku suradnje", izjavio je Stevče Arsoski, profesor u Tehničkoj školi Sisak.

TAGOVI