Ekološki porezi u Hrvatskoj su osjetno veće opterećenje u odnosu na prosjek Europske unije. Prema usporednom pregledu Eurostata, njihov udjel u ukupnim poreznim prihodima u nas je 9,1 posto i u samo tri članice (Latvija, Grčka i Slovenija) je veći, dok u EU u cjelini od ekoloških poreza dolazi svaka petnaesta kuna poreza ili 6,1 posto. 
U apsolutnim iznosima to se očituje u nepunih 370 milijardi eura (dostupni podaci su za 2017. godinu) proračunskih prihoda država EU. Iako je to 40-ak posto više nego 15 godina prije, njihov udjel u ukupnim prihodima od poreza i socijalnih doprinosa u tom je razdoblju pao, sa 6,8 na 6,1 posto. 
Inače, javlja Poslovni dnevnik, više od tri četvrtine (77 posto) ekoloških poreza u EU čine porezi na energiju, 20 posto dolazi od oporezivanja prijevoza, a ostatak od onih vezanih uz zagađenja i resurse. 
Eurostat je u utorak dao i prikaz udjela OIE po članicama, a Hrvatska je i na toj ljestvici iznad prosjeka EU. 
U nas je udjel obnovljive energije i nakon dvije godine blagog smanjenja na relativno visokih 27,3 posto. To ujedno znači i da smo jedna od 11 članica u kojima obnovljiva energija u potrošnji participira više od strateškog cilja za 2020. godinu (20 posto).