Križevci žele postati energetski neovisan grad do 2030. godine i u skladu s time poticati građane na korištenje obnovljivih izvora. Stoga su krenuli s mjerom sufinanciranja postavljanja sunčanih elektrana na obiteljskim kućama. 

Putem Javnog poziva za sufinanciranje korištenja obnovljivih izvora za proizvodnju električne energije u kućanstvima, koji je objavljen krajem prošle godine, potporu Grada Križevaca ostvarila su tri korisnika koje su jučer posjetili gradonačelnik Mario Rajn i njegov zamjenik Danijel Šaško


Povrat ulaganja 

Jedan od korisnika Veljko Koščević je istaknuo kako je dosad imao vrlo visoke račune za električnu energiju, a postavljanjem 33 fotonaponska modula na krov kuće povrat investicije, uz financijsku potporu Križevaca, očekuje već kroz pet godina. 

Zatim, korisnik Krešimir Konfic je naglasio kako je u roku od 15 dana od postavljanja modula već proizveo 300 kW h električne energije, a višak energije koji proizvede tijekom ljeta kompenzirat će tijekom jeseni kada se proizvodi manje struje, dodao je, među ostalim, Konfic. 

Bojan Mergon, pak, posebice je istaknuo pomoć KLIK-a (Križevačkog laboratorija inovacija za klimu) u pripremi potrebne dokumentacije za postavljanje sunčane elektrane i financijsku podršku Grada Križevaca, čime se rok povrata investicije sveo na tri do četiri godine. 

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn je izjavio kako je ovo prvi puta da je grad krenuo s ovom mjerom sufinanciranja sunčanih elektrana te da se nada kako će i drugi građani potaknuti ovim primjerima krenuti u smjeru korištenja obnovljivih izvora. 


Prednosti sunčanih elektrana 

Putem ovog javnog poziva, objavljeno je na stranicama Grada Križevaca, korisnicima su dodjeljivana sredstva donacije do 50 posto vrijednosti investicije, odnosno ne više od 25 tisuća kuna. 

Križevci će i dalje sufinancirati postavljanje fotonaponskih modula na krovove obiteljskih kuća pa se tako sljedeći natječaj očekuje u prvom tromjesečju ove godine. 

Stoga se pozivaju građani da prouče mogućnosti i prednosti postavljanja sunčanih elektrana. A za sve upite mogu se obratiti u Križevački laboratorij inovacija za klimu – kontakt@zadruga-klik.hr.