Nizozemski sporazum o klimatskim promjenama koji je objavljen na koncu proteklog radnog tjedna postavlja ambiciozne ciljeve smanjenja CO2 do 2030. godine i predviđa značajan rast udjela obnovljivih izvora energije iz pučinskih i kopnenih vjetroelektrana. Drugim riječima, javlja udruženje WindEurope, Nizozemska namjerava do 2030. smanjiti emisiju CO2 za 49 posto, što je značajno više u odnosu na cilj za 2020. godinu koji iznosi 25 posto. 


'Tanke' mjere 

Također, sporazumom su utvrđene brojke kojima se do 2030. godine uvećava snaga kopnenih vjetroelektrana na 7,5-8,5 GW i onih pučinskih na 11,5 GW. Tako će do te godine proizvodnja iz obnovljivih izvora osiguravati 75 posto električne energije u Nizozemskoj. Međutim, sporazum je 'tanak' na onim mjerama koji za cilj imaju poticanje elektrifikacije grijanja, prometa i industrijskih procesa. K tomu, nedostaju podaci o potražnji za električnom energijom u industriji.
 

Nizozemci postavljaju dobar primjer s ciljem smanjenja emisija od 49 posto, s jasnim podacima za daljnje širenje energije vjetra, ističe direktor u udruženju WindEurope Pierre Tardieu. "Nažalost, Nizozemska smanjuje poticaje za elektrifikaciju industrije i prometa. A upravo ona povećava energetsku učinkovitost i štedi novac. Stoga bi ju Nizozemci trebali prihvatiti", zaključuje Tardieu.