U Španjolskoj je u 2018. godini instalirano 261,7 MW novih fotonaponskih sustava, privremeni su podaci Španjolskog saveza za fotonaponske sustave (UNEF). U usporedbi s 135 MW koji su instalirani u 2017. godini, to je povećanje od čak 94 posto. 
Prema svim pokazateljima, objavilo je europsko udruženje za sunčevu energiju SolarPower Europe, čini se kako će Španjolska u industriji obnovljive energije prevladati poteškoće iz prethodnih godina. 
Trenutačno se na španjolskom tržištu električne energije konsolidira fotonaponska tehnologija, ističe José Donoso, generalni direktor UNEF-a. "U sljedećem desetljeću španjolsko tržište fotonaponskih proizvoda će biti jedno od najvećih u Europi", napominje, među ostalim, Danoso. 
Bruce Douglas, zamjenik izvršnog direktora i glavni operativni direktor SolarPower Europe, kaže kako je Španjolska jedno od najuzbudljivijih solarnih tržišta u Europi. "Nakon što je uklonila 'porez na sunce' obvezajući se da će u potpunosti preći na solarnu i obnovljivu električnu energiju do 2050. godine, Španjolska je spremna za veliki solarni val", naglašava Douglas. 
Rast solarnog tržišta u Španjolskoj lani ponajprije može se zahvaliti smanjenju cijena što uključuje niže troškove proizvodnje, bolje okvire za potrošnju sunčeve energije i ukidanje određenih naknada i pristojbi. 
Više o španjolskom solarnom tržištu, aktualnom razvoju i perspektivama, moći će se saznati na prvom Intersolar Summit-u koji se održava 18. lipnja u Barceloni.