Prozivka EK zbog koncesija za hidroelektrane

Autor: B.O. Objavljeno: 11.03.2019. 🕜 10:04 Lokacija: Bruxelles (Belgija)

Važno je osigurati jednake uvjete na jedinstvenom tržištu

Kako bi osigurala da se javni ugovori u sektoru hidroelektrana dodjeljuju i obnavljaju u skladu s pravom EU, Europska komisija je odlučila uputiti službene obavijesti sedam država članica (Austriji, Francuskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Švedskoj i Ujedinjenoj Kraljevini) i dodatno službeno pismo Italiji. 
Hidroenergija je najveći sektor obnovljive električne energije u EU na koju otpada 40 posto od ukupne proizvodnje električne energije iz OIE u Europi. Ona može pridonijeti postizanju ciljeva Energetske unije, posebice 20 posto finalne potrošnje energije iz obnovljivih izvora energije do 2020. i najmanje 27 posto do 2030. godine. 
"Gradimo Energetsku uniju kako bismo osigurali sigurnu, pristupačnu i održivu energiju za sve. Hidroenergetski sektor koji dobro funkcionira ima stratešku ulogu u povećanju udjela obnovljivih izvora u našem energetskom miksu. Zbog toga moramo osigurati jednake uvjete na jedinstvenom tržištu i jamčiti da tvrtke mogu osigurati hidroenergiju diljem EU-a", izjavila je Elżbieta Bieńkowska, povjerenica EK za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te mala i srednja poduzeća.

TAGOVI