Grad Pula pokreće kampanju Sunčana utičnica u sklopu koje će tijekom prosinca omogućiti građanima da se informiraju i savjetuju o mogućnostima korištenja Sunčeve energije u kućanstvu. Informiranje će biti organizirano uživo i u obliku virtualnog predavanja. 

Savjetovanje na pultu za informiranje na gradskog tržnici održava se 8. prosinca od 9 do 13 sati, a online predavanje o Sunčevoj energiji za kućanstva na platformi Zoom 15. prosinca u 17 sati (poveznica za online predavanje bit će dostupna na službenoj stranici Grada Pule). 

Kroz ove aktivnosti, ujedno će se ispitati interes građana za ulaganje u Sunčevu energiju, a svi zainteresirani pozvani su ispuniti upitnik o potrebama i mogućnostima za ugradnju vlastite sunčane elektrane dostupan na sljedećoj poveznici: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeKhcDHK7J3j_IHzBceY41WcfBzXRiZQhA1NPI_suJnxpA_Ig/viewform

Svi koji ispune upitnik sudjeluju u kreiranju gradskih mjera podrške građanima u korištenju Sunčeve energije, objavljeno je na stranicama Grada Pule.

 

Stručni tim 

Zbog visokog broja sunčanih dana te pogodne zemljopisne lokacije, Pula ima izuzetno povoljne prirodne uvjete za proizvodnju električne energije iz fotonaponskih sustava. Fotonaponski sustavi, koji primaju Sunčevu energiju i pretvaraju je u električnu, bez korištenja pogonskih goriva i emisije štetnih tvari, pridonose čišćem okolišu i zdravlju ljudi. Energetska učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora, a samim time i Sunčeve energije koje Pula zbog svoje pozicije ima u izobilju, imaju ključnu ulogu u razvoju grada, izjavio je gradonačelnik Pule Filip Zoričić

Koliko stoji sunčana elektrana za kućanstvo, kako osigurati što veću isplativost ulaganja, kako izgleda proces realizacije samo su neka od pitanja na koja će Puljani imati priliku dobiti odgovor od stručnog tima Zelene energetske zadruge (ZEZ), jedne od vodećih domaćih organizacija za promociju Sunčeve energije i podršku građanima u njenom korištenju, koja će informirati građane u sklopu kampanje.

 

Digitalni upitnik 

Također, stručni tim ZEZ-a će građanima tijekom savjetovanja uživo na pultu za informiranje 8. prosinca pomoći u preliminarnoj procjeni uvjeta za ugradnje sunčane elektrane na njihovom krovu. 

"Puno radimo na informiranju građana, ne samo kako bismo potaknuli veće iskorištavanje Sunčeve energije u Hrvatskoj, već i zato da građanima pomognemo napraviti ulaganje koje će im se maksimalno isplatiti unutar trenutačnog zakonodavnog okvira. Pozivamo građane da nam se pridruže na savjetovanju uživo na štandu ili na virtualnom predavanju i pitaju sve što ih na ovu temu zanima, ali i da iskažu potrebe za podrškom koju trebaju u realizaciji vlastite sunčane elektrane ispunjavanjem digitalnog upitnika Grada Pule", istaknula je Melani Furlan iz ZEZ-a.