U Srbiji se upravo gradi prva velika kotlovnica na drvnu biomasu za potrebe grijanja javnih objekata i naselja. Novi objekt s dva kotla pojedinačnog toplinskog učina 3 MW, spremnikom topline od 250 m3 i sedmodnevnim skladištem biomase nalazi se u Kladovu, na istoku Srbije, na samoj granici s Rumunjskom. 

Do sada su u Srbiji uglavnom postojale manje kotlovnice, s učinima do 1,5 - 2 MW koje su kao gorivo koristile finu i suhu drvnu sječku. No, novo vrelovodno postrojenje je i prvo takve vrste jer ima certifikaciju 3A jer se radi o opremi pod tlakom kategorije IV. zbog rada na 115/80 °C. 

Oprema je isporučena dva mjeseca prije roka i, zahvaljujući odličnoj suradnji s izvođačem, radovi se obavljaju odličnim tempom i vrlo kvalitetno. Tako bi uskoro trebao biti postavljen krov na objektu, tako da će započeti fini instalaterski radovi. Posve automatiziran sustav, od dnevnog skladišta s hidrauličkim pokretnim podom, do automatskog centralnog otpepeljavanja u kontejner izvan objekta, omogućit će kotlovnicu bez prašine i pepela. Cilj projekta je u potpunosti zamijeniti primjenu mazuta u gradu i prepoloviti izdvajanje iz proračuna za energente, prijelazom na lokalni obnovljivi izvor energije - biomasu, izvijestila je tvrtka Polytechnik koja je isporučitelj opreme za projekt.