Tvrtke Fraport Slovenija i Resalta postavile su na krov garaže ljubljanske zračne luke sunčanu elektranu snage 500 kW. Vrijednost investicije je 350 tisuća eura, izvijestila je tvrtka Fraport Slovenija, podružnica njemačke tvrtke koja upravlja tom najvećom slovenskom zračnom lukom. 

Prema očekivanjima, taj fotonaponski sustav, koji ovih dana počinje s radom, proizvodit će približno 530 MW h električne energije godišnje. Tako će električna energija iz obnovljivih izvora osiguravati sedam posto ukupne potrošnje u toj zračnoj luci. 

Također, time će se smanjiti emisija CO2 za oko 200 tona godišnje.

 

Fiksna cijena 

"Suvremeni samoopskrbni solarni sustavi predstavljaju ogroman potencijal za održivu transformaciju društva pa je odluka o njihovom uvođenju bila relativno jednostavna, ne samo u ekonomskom, nego i u smislu aktivnog smanjenja emisije CO2", rekao je Zmago Skobir, savjetnik i prokurist Fraporta Slovenija. 

"Fraport Slovenija prepoznao je prednosti našeg poslovnog modela u kojem Resalta preuzima cjelokupnu investiciju i provedbu, a ujedno upravlja i održava elektranu u ugovornom razdoblju, zamjenjuje dotrajale komponente i preuzima sav proizvodni rizik. Fraport Slovenija će tako svu proizvedenu električnu energiju otkupljivati po zajamčeno fiksnoj i konkurentnoj cijeni te smanjiti količinu emisije CO2 za 200 tona godišnje", rekao je Tomaž Orešič, prokurist u Resalti.