Zelena energetska zadruga, jedna od vodećih organizacija za promociju korištenja obnovljivih izvora energije u Hrvatskoj, pokrenula je projekt nasuncanojstrani.hr putem kojeg poziva sve zainteresirane građane na uključivanje u prvu zajedničku nabavu malih sunčanih elektrana. Zadruga je na projektu okupila provjerene hrvatske proizvođače opreme te lokalne instalatere i projektante, u suradnji s kojima građanima nudi i stručnu podršku na svakom koraku do realizacije male sunčane elektrane. 


U zadruzi objašnjavaju da je riječ o modelu zajedničke nabave, pri čemu će oni prikupiti zainteresirane ponude te objediniti nabavu robe i usluga u natječaju. 

Razmjerno interesu očekuje se da će kroz takav model uspjeti ostvariti popust, te će time ljudima ugradnja FN elektrane biti jeftinija. Koliki će popust ostvariti ovisit će o broju zainteresiranih - što ih je više, šansa za popust je veća. Riječ je o poznatom modelu u EU zemljama, koji se sada prvi puta provodi u Hrvatskoj. Na web stranici nasuncanojstrani.hr dovoljno je ostaviti svoj kontakt. 

Tim Zelene energetske zadruge kontaktirat će zainteresirane u roku 24 sata radi provjere uvjeta ugradnje na željeni objekt te će uputiti u daljnju proceduru pristupa zajedničkoj nabavi i stručnoj podršci u realizaciji male sunčane elektrane.

Lakši prelazak na obnovljivce

"Želimo maksimalno olakšati prelazak na čišći i isplativiji izvor električne energije. Naš stručni tim građane vodi kroz prikupljanje potrebne dokumentacije, izradu projektnog rješenja, ishođenje dozvola, nabavu kvalitetne opreme i instalaciju. U suradnji s provjerenim izvođačima sustava, svakom zainteresiranom građaninu pomažemo doći do rješenja koje će najbolje odgovarati njegovim potrebama, i to po pristupačnijoj cijeni”, objasnila je Melani Furlan, voditeljica projekta “Na sunčanoj strani” iz Zelene energetske zadruge. 

Hrvati su u 2019. plaćali 40% nižu cijenu električne energije od ostatka stanovnika Europske unije, no u bližoj budućnosti očekuje se suprotno. U Hrvatskoj cijena električne energije na godišnjoj razini kontinuirano raste do 2%. Pokrivanjem vlastitih potreba iz lokalno dostupnih izvora energije, kao što je sunčeva, građani povećavaju svoju energetsku sigurnost te značajno štede - smanjenje troškova na računu za struju vidljivo je odmah nakon ugradnje. 

Projekt je pokrenut uz podršku EIT Climate-KIC-a, najveće europske zajednice znanja i inovacija za klimu koju je osnovao Europski institut za inovacije i tehnologiju (EIT - European Institute of Innovation and Technology), tijelo Europske unije, te Raiffeisen banke u Hrvatskoj.