Švedska je vlada danas odlučila kako će uskratiti konačnu dozvolu za LNG terminal u Göteborgu zbog utjecaja na klimatske promjene. Vlada je odlučila da neće dati dozvolu tvrtki Swedegas za priključenje na postojeću plinsku mrežu. Odluka je opravdana činjenicom da bi ulaganja u prirodni plin ojačala Švedsku fosilnu ovisnost, što nije u skladu s klimatskim ciljevima. Ova je odluka donesena nakon godina lokalnog otpora projektu, uključujući blokadu luke i terminala od strane stotina ljudi u rujnu ove godine. 

Terminal, koji se nalazi u Skarvikshamnenu u Göteborgu, trebao je služiti kao izvor prirodnog plina za ​ industriju, brodski promet i drugi teški promet. To je dobilo velike kritike ekoloških organizacija kao i političara. Ipak, treba znati da je švedska ovisnost o plinu iznimno mala - samo oko 3,5% ukupnih potreba za energijom u toj zemlji zadovoljava se iz plina, pa tako ni Stocholm ne koristi plin. Ipak, zemlja raspolaže malim postrojenjima za ukapljivanje plina.  

Olivia Linander iz lokalne švedske inicijative „Fossilgasfällan“ izjavila je: “Kada smo početkom 2017. godine započeli kampanju protiv terminala, nitko se nije suprotstavljao tvrdnji plinskog lobija kako je ova ogromna nova infrastruktura na fosilno gorivo rješenje. Dijalogom, online kampanjama i velikim mobilizacijama u potpunosti smo promijenili taj narativ i projekt je sada odbijen upravo zbog onoga što on jest: katastrofa za klimu. Ovo je samo početak kraja širenja plinskih projekata u Švedskoj. Slični projekti trebaju očekivati otpor”. Hrvatske zelene udruge podržavaju odluku u Švedskoj i najavljuju da neće prestati pružati otpor prema LNG projektu na Krku.