Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt Izgradnja kompostane Metković koncem prošlog tjedna potpisali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i Tomislav Jakić, direktor tvrtke Čistoća Metković. 

Ukupna vrijednost projekta je nešto više od 24,4 milijuna kuna, a sufinancira se s 50 posto sredstava EU-a (približno 12,1 milijun kuna). 

"Ova kompostana služit će, ne samo Metkoviću, nego i Opuzenu i susjednim općinama. Njen kapacitet od 5000 tona godišnje jamstvo je da će biorazgradivi otpad na području doline Neretve biti zbrinut na najbolji mogući način", rekao je ministar Ćorić. 


Održivo gospodarenje otpadom 

Gradonačelnik Metkovića Dalibor Milan istaknuo je kako se radi o velikom i značajnom projektu za županiju. "Educirali smo građane, nabavili spremnike, potpisali ugovor za sortirnicu, za nabavu dva komunalna vozila, a danas i ovaj vrijedni ugovor za kompostanu. Ovim smo zaokružili sustav održivog gospodarenja otpadom", izjavio je. 

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao kako je Metković najnaprednija jedinica lokalne samouprave po pitanju gospodarenja otpadom

Izgradnja kompostane u Metkoviću pridonijet će povećanju stope recikliranja odvojeno prikupljenog otpada i dugoročno pozitivno utjecati na zaštitu okoliša kroz smanjenje količine otpada koja će se odložiti na odlagališta, javlja Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.