Istraživanje znanstvenika s Tehničkog sveučilišta u Münchenu (Technische Universität München – TUM) i Tehnološkog instituta u Massachusettsu (Massachusetts Institute of Technology - MIT) pokazuje kako je virtualna valuta bitcoin odgovorna za istu količinu emisija ugljičnog dioksida kao gradovi poput Las Vegasa i Hamburga ili, primjerice, zemalja u razvoju kao što je Šri Lanka. 

Istraživači su pišući u časopisu Joule istaknuli kako je mreža ove kriptovalute krajem 2018. bila odgovorna za 22 do 22,9 milijuna tona CO2, javlja Associated Press


Reguliranje rudarenja

Christian Stoll, jedan od autora studije, istaknuo je kako se već sada isplati razgovarati o mogućnostima reguliranja rudarenja tom digitalnom valutom, posebice u ugljično intenzivnim područjima. 

Istraživači kažu kako oko 68 posto od ukupne računalne snage koja se koristi za proizvodnju bitcoina i druge procesne transakcije otpada na Aziju, 17 posto na Europu i 15 posto na Sjevernu Ameriku. 

Inače, ukupne globalne emisije stakleničkih plinova koje nastaju prilikom izgaranja fosilnih goriva su iznosile oko 37 milijardi tona lani.