Europske mreže spremne su za novi Parlament i novu Europsku komisiju, rečeno je danas na sastanku Političkog odbora velike europske inicijative Sporazum gradonačelnika u kojem uz gradonačelnike Stockholma, Seville, Pariza, Heidelberga i Växjö-a te predsjednika provincije Barcelona sudjeluje i Hrvat, dr. sc. Julije Domac kao predsjednik FEDARENE – Europskog udruženja regija i energetskih agencija. 

Sporazum gradonačelnika koji je krenuo kao pokret gradova, danas okuplja preko 8000 ambicioznih gradova i općina širom Europske unije koji sami provode značajne projekte, ali i zahtijevaju veću potporu Europske komisije i nacionalnih vlada u obuzdavanju i prilagodbi klimatskim promjenama. Pitanje promjene klime više nikada neće izostati iz niti jedne političke kampanje, bez obzira radilo se o europskim, nacionalnim ili lokalnim izborima, naglasio je uvodno EU povjerenik za klimu i energiju Miguel Arias Cañete. Pokazuje to i novi sastav Europskog parlamenta u kojem će grupacija Zelenih igrati značajnu ulogu, ali tema energije i klime neće biti strana niti jednoj grupaciji. 

Sporazum gradonačelnika traži dijalog

"Iako gradovi i regije širom Europske unije primjerom pokazuju kako se radi ambiciozni projekti, a ambicijom višestruko nadmašuju nacionalne vlade, u većini nedavno izrađenih klimatsko-energetskih planova, oni se uglavnom ne spominju, a u samoj izradi nisu ni sudjelovali. Pozicioniranje inicijative Sporazuma gradonačelnika kao zastupnika gradova i regija u procesu pregovora s nacionalnim vladama bit će jedan od najvažnijih prioriteta u sljedećem sazivu europskih institucija" zaključio je Domac. 

Masovni javni prijevoz

Europski gradovi pozivaju i na potpunu promjenu paradigme – umjesto poticanja električne mobilnosti u individualnom prometu, zagovara se značajna redukcija individualnog prometa u gradovima te prelazak na masovni javni prijevoz koji će se bazirati na električnoj energiji i vodikovim gorivim ćelijama. Gradovi predlažu i potpuno ukidanje subvencija za fosilna goriva i nuklearnu energiju, a poticanje obnovljivih izvora energije trebalo bi se potaknuti i kroz oporezivanje emisije ugljika. Tako prikupljena sredstva mogla bi se usmjeriti u tzv. Fond za planetu iz kojeg bi se financirali ambiciozni projekti sa značajnim učinkom na obuzdavanje promjene klime i prilagodbu klimatskim promjenama. 

Na sastanku u Bruxellesu, pokazan je i FEDARENE-ov manifest, novi programski dokument namijenjen budućim zastupnicima u Europskom parlamentu kako bi ih se informiralo o pitanjima energetske tranzicije i mogućnostima koje otvaraju europska suradnja i ambiciozni gradovi i regije.