Naslovnica   →Zaštita okoliša

Španjolska za porez na ugljične plinove iz uvezene električne energije

Autor: B.O. Objavljeno: 29.05.2019. 🕜 08:41 Lokacija: Madrid (Španjolska)

Takav porez bi pomogao Europi da učvrsti svoju industrijsku politiku

Španjolska vlada pozvala je Europsku uniju da razmotri mogućnost uvođenja poreza na ugljične plinove ispuštene u proizvodnji uvezene električne energije kako bi zaštitila europske interese i napravila iskorak u ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša. EU bi trebao iskoristiti aktualne pregovore o dugoročnom proračunskom okviru za pokretanje "prave rasprave" o uvođenju takvog poreza, napisale su u pismu europskim dužnosnicima španjolska ministrica energetike Teresa Ribera i ministrica za proračun Maria Jesus Montero. Pismo je adresirano na povjerenika EU-a za zaštitu klime Miguela Ariasa Canetea i na povjerenika za poreze i carine Pierrea Moscovicija

Niži standardi zaštite

 

"Carine su tradicionalan izvor proračunskih prihoda pa bi se porez na ugljik za uvezenu struju savršeno uklopio u tradicionalan pristup EU-a tim pitanjima", stoji u pismu španjolskih ministrica koje je Reuters dobio na uvid. Ujedno bi takav porez pomogao Europi da učvrsti svoju industrijsku politiku i osigura ravnopravan položaj na globalnim tržištima, ističu španjolske dužnosnice. "Bude li Europa u konačnici uvozila robu proizvedenu uz niže standarde zaštite klime, njezin dobar rezultat u vidu smanjene emisije (štetnih plinova) bit će neutraliziran ili čak nadmašen emisijama u zemljama-proizvođačima", upozoravaju. 

Neto uvoznik

 

Španjolski dnevnik El Pais piše da je svrha prijedloga ograničavanje uvoza struje iz Maroka ali ministrice u pismu poimence ne navode nijednu zemlju, primjećuje Reuters. Španjolska je nekada izvozila električnu energiju proizvedenu iz obnovljivih izvora u Maroko da bi 2018. godinu prema izvješćima više španjolskih medija zaključila na poziciji neto uvoznika električne energije proizvedene u termoelektranama u toj sjevernoafričkoj zemlji, javlja Hina.

TAGOVI