Pet vodećih europskih mobilnih operatora udružili su snage i predstavili novu pan-industrijsku Eco Rating shemu koja će pomoći potrošačima kako bi utvrdili i usporedili najodrživije mobilne telefone te potaknuti proizvođače na smanjenje utjecaja na okoliš

Eco Rating inicijativu zajednički su pokrenuli Deutsche Telekom, Orange, Telefónica (koja posluje pod brendovima O2 i Movistar), Telia Company i Vodafone kako bi korisnicima omogućili relevantne informacije o utjecaju proizvodnje, upotrebe, transporta i zbrinjavanja mobilnih telefona na okoliš. Eco Rating operatorima i njihovim korisnicima pruža detaljniji uvid u održivi rejting mobilnih uređaja s ciljem poticanja potražnje za elektronikom promatrano kroz cijeli životni ciklus uređaja, priopćeno je iz Hrvatskog Telekoma.

 

Konačna ocjena 

Ta inicijativa evaluirat će niz novih mobilnih telefona od 12 brendova, a očekuje se uključenje i ostalih. Trenutačno uključeni partneri su: Bullitt Group (CAT & Motorola robusni mobiteli), Doro, HMD Global - Home of Nokia Phones, Huawei, MobiWire, Motorola/Lenovo, OnePlus, OPPO, Samsung Electronics, TCL/Alcatel, Xiaomi i ZTE. 

Mobilni operatori će od lipnja 2021. započeti s uvođenjem zasebnog Eco Rating sustava označavanja na prodajnim mjestima u 24 europske države. Više informacija o inicijativi i načinu izračuna ocjena korisnici mogu saznati na web stranici www.ecoratingdevices.com. 

Nakon detaljne evaluacije, svaki mobilni uređaj dobit će konačnu Eco Rating ocjenu koja će označiti njegove ekološke učinke tijekom cijelog životnog ciklusa. Pritom je najviša ocjena 100. 

Oznakom Eco Rating također će se pružiti dodatne informacije i istaknuti pet ključnih čimbenika održivosti mobilnih uređaja: trajnost, popravljivost, mogućnost recikliranja, klimatska učinkovitost i učinkovitost resursa.

 

Zajednička odgovornost 

Vodeći ljudi pet mobilnih operatora - Tim Höttges (Deutsche Telekom), Stéphane Richard (Orange), José María Álvarez-Pallete (Telefónica), Allison Kirkby (Telia Company) i Nick Read (Vodafone Group) zajedničkom izjavom su podržali pokretanje Eco Rating inicijative: "Izgradnja održivije budućnosti naša je zajednička odgovornost, stoga vjerujemo kako je pravo vrijeme za uvođenjem usklađenog, Eco Rating sustava označavanja u cijeloj industriji, a čime povećavamo transparentnost i pomažemo u podizanju svijesti o utjecaju na okoliš telefona koje naši korisnici odaberu. Radujemo se pridruživanju još više proizvođača i telekomunikacijskih operatora Eco Rating inicijativi te se nadamo kako će ona nadahnuti cijelu industriju da ubrza svoj prijelaz na kružni model gospodarenja kad su mobilni telefoni u pitanju". 

Eco Rating metodologija temelji se na najboljim praksama i znanju prikupljenom tijekom prethodnih inicijativa eko označavanja. Razvijena je uz tehničku podršku i nadzor tvrtke IHOBE, uz sudjelovanje proizvođača uređaja te koristeći najnovije standarde i smjernice Europske unije, ITU-T, ETSI i ISO s novim parametrima koji su uvedeni po potrebi. 

Inače, Eco Rating se uvodi u Albaniji, Austriji, Crnoj Gori, Češkoj, Danskoj, Estoniji, Finskoj, Francuskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, Irskoj, Italiji, Litvi, Mađarskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Sjevernoj Makedoniji, Slovačkoj, Španjolskoj, Švedskoj, Turskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu.