Grad Zagreb dobio je EcoMobile – beskontaktne pametne spremnike za upravljanje otpadom. 

"Sretan sam što se ova ideja rodila i što je zaživjela u Zagrebu pa s iznimnim ponosom mogu reći kako će ovih pet pilot-spremnika optimizirati skupljanje, odvajanje i odvoz zagrebačkog otpada", izjavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić na jučerašnjem predstavljanju spremnika na Europskome trgu.

 

Automatsko otvaranje vrata 

Voditelj Podružnice Čistoća Jure Leko je kazao da su spremnici automatizirani i omogućuju prešanje sadržaja i njegovo smanjenje do sedam puta od početne veličine.

"Kada se spremnik popuni do 80 posto svojega kapaciteta, komunalnomu vozilu s pomoću aplikacije stiže informacija te ga u roku od dva do tri sata prazni. On se treba ponovno isprazniti sljedeći dan pa tako štedi ljudstvo i mehanizaciju jer klasične spremnike treba prazniti i po nekoliko puta dnevno", napomenuo je Leko, javlja Grad Zagreb

"Ponosni smo jer je instalacija u cijelosti hrvatski proizvod i to u gradu u kojem radimo i proizvodimo'', kazao je Aleksandar Ivanović ispred tvrtke EcoMobile. 

Valja istaknuti kako ovaj proizvod omogućuje beskontaktno odlaganje otpada jer nakon dvije sekunde stajanja ispred njega se mehanizam automatski pokreće otvaranjem vrata. 

Zeleni otok na ovoj lokaciji uključuje pametne spremnike za odlaganje otpadnog papira, plastične i metalne ambalaže, stakla te sitnoga miješanog komunalnog otpada.