Traži se povlačenje novog cjenika za odvoz otpada u Zagrebu

Autor: N.D. Objavljeno: 10.01.2020. 🕜 11:12 Lokacija: Zagreb

Destimuliranje recikliranja u režiji gradonačelnika i skupštinske većine

Zagrebačka Čistoća objavila je novi cjenik kojim mjesečni računi građanima Zagreba drastično rastu do čak šest puta. U novom modelu naplate, koji bi trebao krenuti od veljače, svi građani moraju plaćati obavezan fiksni dio od 68,57 kn, bez obzira koliko otpada proizveli. Na to se nadovezuje varijabilni dio, čime bi ukupni trošak računa bio nekoliko puta veći nego dosad. 

Primjerice, građanima u stanu od 49 kvadrata (spremnik od 80 litara i 8 odvoza) računi će porasti za 100 kuna, onima u kući od 100 kvadrata (spremnik od 120 litara i 8 odvoza) za 115 kuna, a građanima u stanu od 36,4 kvadrata (12 odvoza i spremnik od 80 litara) računi će porasti za 150 kuna, tj. čak šest puta više nego što su dosad plaćali. 

Treba povući cjenik

Zelena akcija zahtijeva povlačenje novog cjenika za naplatu odvoza komunalnog otpada u Zagrebu. Traži i izmjenu gradske Odluke o naplati i odvozu otpada kako bi se uspostavila pravedna naplata prema stvarno proizvedenim količinama miješanog otpada te unaprijedio kaotičan način prikupljanja otpada. "Novi cjenik ne uvažava interes građana i građanki Zagreba i nepravedan je harač. Građani i građanke po njemu imaju minimalan utjecaj na svoje račune jer je fiksni dio računa vrlo visok, a varijabilni koji ovisi o veličini spremnika i broju odvoza čini znatno manji dio, s tim da u većini slučajeva niti veličina spremnika niti broj odvoza ne odgovaraju potrebama građana"

TAGOVI