U zagrebačkom ZOO-u velik broj novorođenih životinja u 2019.

Autor: N.D. Objavljeno: 08.01.2020. 🕜 09:45 Lokacija: Zagreb

Za uspješno razmnožavanje ključni su dobri uvjeti u nastambama

Prošla je godina u zagrebačkom Zoološkom vrtu bila je vrlo plodna – pored nekoliko tisuća beskralješnjaka u 2019. na svijet je došlo tristo kralješnjaka, a među njima najviše je bilo sisavaca – čak 129, priopćio je zagrebački Zoološki vrt. Najbrojniji pomladak trenutačno imaju dinarski voluhari koji su dobili 14 mladunaca. Dinarski voluhar u Hrvatskoj je strogo zaštićena endemska vrsta. Kažu da je Maksimirska šuma dobar dom crvenim pandama, što potvrđuje njihovo obiteljsko stablo. Popi i Ema ove su godine postali roditelji blizanaca, a mališanima su veslači Martin i Valent Sinković izabrali imena Dudek i Regica. 

Mladi morski lavovi

Zagrebački ZOO ima budućnost s malim langurima, valabijima i morskim lavovima. Produljuju se i zagrebačke loze hanumanovih langura, močvarnih valabija i kalifornijskih morskih lavova. Mladunci u tim obiteljima lijepo napreduju. Svi oni uključeni su u posebne uzgojne programe Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija. Neke su se životinje prvi put rodile u Zoološkom vrtu grada Zagreba. Među njima su divovski mravojed i dik dik.

“Ibis blistavi ove je godine dobio čak osam ptića. Po šest ptića provirilo je iz gnijezda ibisa crvenog i bijele afričke žličarke. Strogo zaštićena sova velika ušara dobila je tri mladunaca. Jednako ih ima i gugutka sokorska, ptica izumrla u prirodi. Takvim životinjama kojih više nema u prirodi, zoološki su vrtovi svojevrsne Noine arke. Naime, nakon razmnožavanja u zoološkim vrtovima, pod budnim okom stručnjaka, stvaraju se programi koji bi im mogli omogućiti povratak u prirodu“, kazao je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta. 

Stigla kraljevska kobra

Među najzanimljivijim gmazovima koji su se ove godine izlegli u tom ZOO-u su velika azijska kornjača i fidžijski legvan. U preuređeni paviljon Duh monsunskih šuma iz češkog se Plzena doselila kraljevska kobra, najduža otrovnica na svijetu. Riječ je o prvoj kraljevskoj kobri koja živi u Zagrebu.U ZOO-u kažu da je u hrvatsku prijestolnicu stiglo još nekoliko čudesnih “dotepenaca”. 

Iz Hallea su, zahvaljujući suradnji Zoološkog vrta i resornog ministarstva Savezne Republike Njemačke, došla tri filipinska vodena varana. U sklopu programa Durrell Wildlife Conservation Trust koji djeluje u suradnji s vladom Madagaskara, iz Praga se u Zagreb doselio veliki madagaskarski štakor. “Kako bi se životinje uspješno razmnožavale, povezujemo genetski odgovarajuće jedinke. Tako je našem mužjaku patuljastog mungosa partnerica stigla iz Emmena, a našoj ženki modrožute are partner iz Sosta. Voljeli bismo da u 2020. možemo obavijestiti o njihovom pomlatku”, kazao je ravnatelj ZOO-a Damir Skok.

TAGOVI