Manje plastike na policama trgovačkog lanca

Autor: B.O. Objavljeno: 09.01.2020. 🕜 08:51 Lokacija: Zagreb

Kaufland Hrvatska iz prodaje je povukao i plastično posuđe te pribor za jelo

Trgovački lanac Kaufland početkom godine u svim svojim trgovinama ukinuo je prodaju laganih plastičnih vrećica. Podsjetimo, prema Pravilniku o izmjenama i dopunama pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu lagane plastične vrećice su vrećice za nošenje s debljinom stijenke manjom od 50 mikrona, a u Kauflandu su se one mogle kupiti na blagajnama. 

S ciljem smanjenja plastike u okolišu, Kaufland je kao prvi trgovački lanac ovu odluku donio još u studenom prošle godine te se ona i provodi od 1. siječnja, a kupci će na blagajnama moći birati između alternativnih varijanti poput papirnatih ili platnenih vrećica. 


Proizvodi od papira 

Osim povlačenja plastičnih vrećica, Kaufland Hrvatska također 1. siječnja iz prodaje je povukao jednokratno plastično posuđe te pribor za jelo, kao i plastične štapiće i slamke te ih zamijeniti alternativnim održivim rješenjima poput proizvoda od papira, drva, šećerne trske i dr. 

U cilju zaštite okoliša i prirode Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u zadnjem kvartalu 2017. iniciralo je donošenje Pravilnika o ambalaži i otpadnoj ambalaži. Navedenim pravilnikom propisano je da su prodavatelji od 1. siječnja 2019. obvezni sve lagane plastične vrećice za nošenje (s debljinom stijenke manjom od 50 mikrona) naplatiti potrošaču na prodajnom mjestu robe ili proizvoda dok su na svim mjestima na kojima besplatno daju vrlo lagane plastične vrećice za nošenje (plastične vrećice za nošenje s debljinom stijenke manjom od 15 mikrona i koje se koriste isključivo zbog higijenskih razloga ili koje služe isključivo kao primarna ambalaža za rasutu hranu kada to pomaže sprječavanju bacanja hrane) obvezni istaknuti vidljivu obavijest potrošačima o štedljivom i racionalnom korištenju ovih vrećica oznakom sadržaja 'Vrećice koristite štedljivo'.


Nepovoljni gospodarski utjecaj 

U MZOE-u ističu kako će u svibnju biti poznati rezultati provedbe ovog Pravilnika, odnosno koliko je vrećica stavljeno na tržište te će sukladno tome biti donesen plan daljnjih aktivnosti. 

"Ministarstvo svakako pozdravlja i podržava uvođenje i drugih mjera kao što je ukidanje korištenja plastičnih vrećica od strane trgovačkih lanaca s obzirom na to da plastične vrećice zbog svojih karakteristika vrlo lako dospijevaju u okoliš čime uzrokuje onečišćenje i u znatnoj mjeri pogoršavaju vrlo raširen problem otpada ugrožavajući pri tom i vodne ekosustave diljem svijeta, što također nepovoljno djeluje i na određene gospodarske aktivnosti", priopćeno je iz Ministarstva.

TAGOVI